5.000 firmi pod rizikom zbog Brexita

Dodajte komentar

Više od 5.000 firmi koje se bave finansijskim uslugama moglo bi pretrpjeti rizike ukoliko Velika Britanija napusti jedinstveno evropsko tržište nakon izlaska iz Evropske unije (EU), piše Independent.

Ukupno 5.476 firmi registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) ima bar jedan “pasoš”, dozvolu koja im omogućava da rade u drugoj zemlji članici EU ili na širem evropskom ekonomskom prostoru (EEA). Dodatnih 8.008 firmi registrovanih u zemljama EU ili EEA imaju dozvolu da rade u UK.

Andrew Tyrie, predsjedavajući Treasury Select Committee, komiteta koji se bavi ispitivanjem rashoda, administracije i politika kraljevske blagajne, rekao je da ovaj problem mora biti prioritet vladajućih struktura.

Ovi brojevi daju nam početnu ideju efekata gubitka punog pristupa jedinstvenom tržištu u finansijskim servisima“, rekao je on i dodao da će zadatak zadržavanja prava poslovanja u drugim zemljama biti jedan od najtežih aspekata pregovora.

Ranije ove sedmice iz Centralne banke Njemačke poručili su da će UK automatski izgubiti ova prava ako više ne bude dio EEA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *