Putnički avion sa duplo manjom potrošnjom do 2027?

Dodajte komentar

NASA razvija putnički avion D8 “dupli mehur”, koji će u poređenju sa današnjim avionima tog tipa trošiti duplo manje goriva, prenosi Sputnjik.

Kako navodi, NASA razvija putnički avion sa radikalnim najsavremenijim tehnološkim dizajnom u saradnji sa kompanijom “Aurora flajt sajansis” (Aurora Flight Sciences) i MIT.

Avion sa dvostrukim trupom prvi put je počeo da se razvija 2008. godine. NASA je izdvojila nekih 2,9 miliona dolara za izradu prototipa u prirodnoj veličini za testiranje futurističkog putničkog aviona, nadajući se da će pravi avion ući u upotrebu 2027. godine.

Sa maksimalnom brzinom od oko 936 kilometara na čas i naprednim aeronautickim dizajnom i napajanjem, omogućiće se smanjenje potrošnje goriva za nekih 50 odsto u poređenju sa današnjim putnickim avionima.

Konstruktori tvrde da će D8 za let od Los Anđelesa do Njujorka potrošiti 7.930 litara goriva manje.

Majkl Rodžers iz NASA istraživackog centra “Ejms” kaže da će veliki dio efikasnosti u potrošnji gorova biti rezultat najsavremenijeg dizajna krila.

“Ideja je da se preuzme dio podizanja koji se inače dobija preko krila i pokuša da se pomjeri na trup. Druga stvar koja je urađena je za omogućavanje laminarnog protoka na letjelici da se smanji raspon krila”, objasnio je Rodžers.

Fokusiranje na efikasnost i ultramoderno aerodinamičko istraživanje, tim NASA, MIT i “Aurore” se nada da će kod nove generacije putničkog aviona postići znatno niže troškove.

Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *