Monstat: O BDP-u i dugu 30. septembra

Dodajte komentar

Zavod za statistiku Monstat, će u skladu sa svojim kalendarom, konačne podatke o iznosu bruto domaćeg proizvoda za 2015. godinu objaviti 30. septembra, saopšteno je Vijestima iz ove institucije povodom spekulacija da će odložiti saopštavanje ovih podataka kako se pred izbore ne bi saznalo da javni dug iznosi 65 odsto BDP-a i da je Crna Gora postala visokozadužena država.

U toku je rad na obračunu godišnjeg BDP-a Crne Gore za 2015. godinu. U skladu sa kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2016. godinu, rezultati obračuna godišnjeg BDP-a za 2015. godinu biće objavljeni 30. septembra 2016. godine“, odgovoreno je iz Monstata na pitanje Vijesti da li postoji mogućnost da objavljivanje ovog podatka bude odloženo zbog održavanja izbora ili zbog kašnjenja u dobijanju podataka potrebnih Monstatu za izračunavanje BDP-a.

Prema procjenama Vlade javni dug iznosi 2,5 milijardi eura ili oko 65 odsto procijenjenog BDP-a.

Države u kojima je javni dug preko 60 odsto, prema Mastrihtskim kriterijumima smatraju se visokozaduženim zemljama i moraju sprovesti vanredne mjere na smanjenju dug.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Ministarstvo finansija mora nakon što prema podacima Monstata javni dug pređe 60 odsto BDP-a napravi plan mjera za smanjenje duga. Mjere mogu biti povećanje poreza i drugih dažbina i smanjenje javnih rashoda plata, penzija, investicija…

Bivši ministar finansija Radoje Žugić nedavno je predložio povećanje PDV-a i akciza na gorivo, smanjenje plata i oporezovanje penzija. Sadašnji ministar Raško Konjević je kazao da državne finansije treba poboljšati boljom naplatom poreskog duga i efikasnijim radom.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *