Ovo je najuspješniji prevarant svih vremena

Dodajte komentar

Ferdinand Valdo Demara, bio je najuspješniji prevarant svih vremena. Rođen je 1921. godine u mjestu Lorens u američkoj saveznoj državi Masačusets. Prvu prevaru izveo je još u djetinjstvu, kad nije imao novaca za čokoladu. Uspio je da prevari prodavce i dobije besplatne čokolade za cijeli razred.

Nakon što je osjetio uzbuđenje koje mu donosi uspješno izvedena prevara, više nije bilo povratka.

Ubrzo se pridružio jednom samostanu pretvarajući se da je kaluđer. To je ujedno bila i prevara koju je izveo nekoliko puta u svojoj karijeri. Jednom je prilikom čak pomogao i u osnivanju teološkog univerziteta.

Pod lažnim imenom i bez diplome, predavao je psihologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji, a isto tako je pod lažnim imenom studirao pravo.

Ipak, njegova najpoznatija prevara je ona koju je izveo za vrijeme Korejskog rata na kanadskom ratnom brodu.

Ukrao je identitet doktora Džozefa Kira i postao hirurg na ratnom brodu “Cayuga”. Jedino što je znao o medicini, bilo je ono što je naučio iz teksta drugog lekara na brodu koji mu je dao ispisano uputstvo za slučajuda se nađe sam na brodu bez ijednog drugog ljekara.

Jednom prilikom je izveo operacije na 19 korejskih vojnika koji su bili izrešetani mecima i šrapnelima. Zbog uspješne karijere, proširio se glas o “doktoru Džozefu Kiru”, koji je na kraju došao i do pravog vlasnika tog imena.

Ni nakon što je otkrivena prevara, kanadska mornarica nije pokrenula postupak protiv Demare i on je nastavio sa svojom prevarantskom karijerom. S vremenom je postao i čuvar zatvora u Teksasu, a razotkriven je nakon što je jednom zatvoreniku pokazao novinski članak o sebi. Kasnije je i svog biografa uspio nebrojeno puta da uvjeri da mu “pozajmi” novac da bi se navodno izveo na pravi put.

Na posljetku, vratio se izigravanju kaluđera, ali je u međuvremenu postao suviše poznat da bi mu prevara uspjela. Uprkos tome, dozvolili su mu da ostane u opatiji u kojoj je i umro 1982.

U priloženom videu možete pogledati Demarin razgovor sa legendarnim Gručom Marksom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *