Kako razmišljati kao Bill Gates?

Neobičan i veliki um Billa Gatesa mjesto je u koje bi svi barem nakratko voljeli da zavire. Njegova sposobnost da odmah uoči mane i mogućnosti neke ideje, da se “odzumira”s detalja i da pogleda širu sliku te da napravi nevjerovatan skok u prošlost ili budućnost, samo su dio onoga što čini Billa Gatesa drugačijim od ostalih ljudi.

On jednostavno razmišlja drugačije i to se ne može naučiti, ali primjena nekih od obrazaca njegova razmišljanja mogu pomoći u poslu, ako za ništa drugo, barem da na stari problem gledate iz druge perspektive.

Source of Insight donosi 10 načina kako razmišljati poput Billa Gatesa.

1. Postavite prioritete

Sve počinje pitanjem o čemu bi sljedeće trebalo razmišljati. Vrijeme je ograničeno i dragocjeno te uvijek treba postaviti pitanje je li problem kojim se bavite vrijedan vašeg vremena. Zapitajte se je li taj problem značajan te koliko vremena potrošiti na njega!

2. Postavljajte pametnija pitanja

Želite li bolje odgovore, postavite bolja pitanja. Radije nego da zapnete na pitanjima poput Šta nije u redu sa ovim? Šta je dobro sa ovim? razmislite malo dublje o tome postavljajući niz konkretnih pitanja kako biste dobili upravo takve odgovore. Koristiti sedam kategorija konkretnih pitanja:

  1. Ide / Ne ide:  Trebamo li govoriti o tome?
  2. Pojašnjenje:  Kako to misliš?
  3. Pretpostavke:  Što pretpostavljamo?
  4. Osnovno kritičko pitanje:  Kako znamo da je to istina?
  5. Uzroci:  Šta uzrokuje ovo?
  6. Posljedice:  Koje će biti posljedice?
  7. Djelovanje:  Šta treba preduzeti?

3. Donosite odluke na temelju podataka

To je jedna od najteži promjena. Ljudi većinom donose odluke na temelju osjećaja i onda traže podatke koji ih podupiru. Trebalo bi se bolje informisati prije donošenja odluke, zapitati se šta kažu podaci, procijeniti kakav je izvor tih podataka te istrenirati emocionalnu inteligenciju da se pauziraju emocije i da prevladaju logika i kritično razmišljanje.

4. Ostavite ego po strani

Distancirajte se od problema i od rješenja, samo sagledajte problem iz različitih uglova. Koncentrišite se na to je li ispravno rješenje, a ne jeste li vi u pravu. Cilj je da razmišljate o problemu i da to ne shvatate lično.

5. Odredite problem

Stavite problem u neke okvire i dobićete jasniju sliku problema i lakše ga objasniti drugima. Promislite o tome ko je klijent, koje su njegove potrebe i njegovi prioriteti, što se događa na tržištu, šta radi konkurencija, koje su vaše mogućnosti da na to odgovorite, kako se razlikujete, koje mogućnosti pruža nova tehnologija, kako bi to mogli ponuditi klijentima…

6. Pristupite problemu iz različitih perspektiva

Mijenjajte perspektive dok sagledavate problem. Umjesto da vidite polu punu ili polu praznu čašu, trebali biste istovremeno vidjeti oboje. Isto tako posmatrajte nedostatke i mogućnosti istovremeno jer igrom đavoljeg advokata imate ograničen pogled na stvar. Rješavanje problema timski je sport, stoga ne očekujte od sebe da sami sve riješite.

7. Vizualizirajte problem

Skicirajte problem, razmišljajte o njemu na jednostavniji način. Jedan od omiljenih alata Billa Gatesa je bijela ploča jer je na njoj veoma lako skicirati ideje i vizualizirati ih te tako doći do rješenja.

8. Razmislite o sistemu i ekosistemu

Bill Gates ima inženjerski um i može sagledati problem kao sitem. Možete napraviti nacrt sistema postavljajući sebi pitanja poput kako problem funkcioniše, kakav mu je tok, koji su inputi, a koji outputi te tako shvatiti kakav je sistem ili ekosistem problema.

9. Razmišljajte o tome kako će se problem razvijati tokom vremena

Lako je vidjeti problem kao statičnu sliku, ali treba  razmotriti kako će se on razvijati tokom vremena i pripremiti rješenje za njega. Trendovi imaju uticaja na održivost rješenja. Ponekad se neka rješenja pokažu kao kratkoročna, a ponekad je vrijeme na vašoj strani.

10. Razmišljajte strateški

Upravo strategija usmjerava vaše aktivnosti. Razmislite o misiji, viziji, vrijednostima i ciljevima, snagama, slabostima, napravite kompetetivnu analizu, razmislite o promjenama u organizacionom i izvršnom smislu.

Čine li vam se ovi obrasci razmišljanja teško primjenjivima, dobra je vijest da je razmišljanje vještina i da postoji mnogo različitih izvora koje možete koristiti kako biste poboljšali tehnike razmišljanja.

Liderpress

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.