Brisel pravi crnu listu poreznih rajeva

Dodajte komentar
Ilustracija

Evropska komisija objvila je u četvrtak nacrt liste zemalja za koje se sumnja da olakšavaju izbjegavanje poreza, ostavljajući državama članicama EU da izaberu koje zemlje zaslužuju da stave pod lupu svoje prakse oporezivanja.

Proces uspostave zajedničke liste EU zemalja koje ne igraju po pravilima kada je u pitanju oporezivanje pokrenut je u januaru kao dio većeg plana za suzbijanje utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

Sadašnje šarenilo nacionalnih lista kada se radi o zemljama koje nisu članice EU koje odbijaju da se usklade sa međunarodnim standardima upravljanja porezom bilo bi dobro zamijeniti zajedničkom listom EU nekooperativnih jurisdikcija.

Komisija kaže da će EU takođe spriječiti agresivne porezne planere da zloupotrebljavaju neusklađenost između različitih nacionalnih sistema.

EU uzima svoje međunarodno upravljanje poreznim obavezama ozbiljno“, kaže komesar za ekonomske poslove Pierre Moscovici.Razumno je za nas da očekujemo isto od naših međunarodnih partnera. Želimo da imamo fer i otvorene razgovore sa našim partnerima o poreskim pitanjima koja se tiču svih nas u globalnoj zajednici. Lista EU će biti naš alat da se bavimo trećim zemljama koje odbijaju da igraju pošteno“.

Cilj je da se objavi konačna lista nekooperativnih jurisdikcija do kraja 2017. Države članice već su dale podršku ovom pristupu, koji ima snažnu podršku Evropskog parlamenta.

Takođe Komisija želi pomoći državama članicama da determiniraju koje zemlje EU će početi dijalog u vezi sa pitanjima dobrog poreznog upravljanja. Prvi nacrt zasnovan na “neutralanim i objektivnim pokazateljima” uključuje i ekonomske podatke, finansijske aktivnosti, institucionalne i pravne strukture i osnove standarde dobrog poreznog upravljanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *