4 greške koje mogu pomoći vašoj karijeri

Dodajte komentar

Ljudi prave greške, naročito na poslu kada su umornu, neispavani, pritisnuti rokovima i tako dalje… Nadređeni ih rijetko opraštaju stoga greške vidimo kao najgoru stvar koja nam se može dogoditi. Ipak, nije uvjek tako.

U istraživanju koje je objavio Success traženo je da razlislite koje su vam greške donijele dobro na duge staze. Sa druge strane, koje su vam greške naudile karijeri?

Evo zaključaka:

Reći svemu DA

Ovo je najčešća i najveća greška u karijeri ali se iz nje može izvući poučna lekcija. Neki bi rekli da morate da naučite kada i gdje da povučete liniju u pijesku. Linija između toga da ste dobar zaposleni i ’djevojka za sve’ je tanka. Sa druge strane, nikada ne znate kada je neko od pitanja na koje odgovorite sa ’da’ sljedeća prilika za vaš poslovni uspjeh. Otvorenost za nove pobjede i pravi uspjeh je otvorenost ka prilikama. Iako često kritikuju ljude koji su spremni da prihvataju sve, vi budite uvjereni da se dobrota uvjek vrati i da su neka od vrata koja otvarate ona koja vode ka visokom cilju. ’Da’ znači da tragate ka rješenju svake situacije.

Raditi za budalu

Užasan šef je odličan da vam otvori oči i pokaže gdje ne želite da radite ili kako ne želite da se ophodite prema drugima. Sve to možemo zaključiti upravo jer smo osjetili na svojoj koži. Jedan od učesnika istraživanja je rekao da je izgledalo kao greška pihvatiti određenu poziciju s obzirom na to da su svi pričali o menadžeru koji će mu biti nadređeni. Ipak na kraju je rekao „Završio sam naučivši o sebi mnogo više nego što sam ikada očekivao“.

Dobiti otkaz zarad svojih uvjerenja

Nisu svi spremni da rizikuju otkaz zarad žučne rasprave. Ovaj savjet je stigao od čovjeka koji je odbio da pročita govor za koji je smatrao da je neetički i obmanjujuć za dobavljače kompanije. On je tom prilikom otpušten ali je i godinama kasnije rekao da nimalo ne žali. Čvrst i etički stav stvaraju dobru sliku o vašem karakteru. Ako to primijete relevantne osobe započinjete put ka uspjehu.

Pretpostavljati da ste u pravu

U ljudskoj je prirodi želja za pokazivanjem znanja drugima, saradnicima i klijentima,a  naročito šefu. Ali niko od nas nije stručnjak u svemu. Mnogi navode da su najbolje situacije naučili kada im je ego bio zdrobljen. Prihvatanje greške i nedostatak znanja su odličan način da učite. Na kraju shvatite da je sasvim u redu da nekada niste u pravu. Kada naglas kažete ’nisam bio u pravu’ drugi vas mnogo više cijene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *