Šta nadređeni nikad ne bi smio tražiti od radnika?

Dodajte komentar

Svako ima pravo na greške, ali bez obzira na prirodu posla, važno je da se ne izgubi etičnost i ljudskost. Svaki dan u medijima možemo pročitati razne vijesti i priče o dobrim i lošim poslodavcima (i nadređenima), pa tako i o dobrim i lošim radnicima.

No, bez obzira na sve lijepe i ružne priče, činjenica je da ni jednima ni drugima nije lako raditi i kao što to obično biva, svaka i lijepa i ružna priča ima dvije strane.

Ono što svakako treba imati na umu jest da kao što ni zaposleni ne smiju kršiti određena pisana i nepisana pravila koje je postavio poslodavac ili neka druga nadređena osoba, isto važi i obrnuto. Zaposleni najčešće zaboravljaju da su njihovi nadređeni osobe koje griješe, dok nadređeni često zaboravljaju da njima podređeni nisu njihovo vlasništvo, sluge ili robovi, te da jednostavno neke stvari bez obzira na to ko isplaćuje platu, ne bi smjeli tražiti, ako ništa drugo, onda zbog moralnih i etičkih razloga i same ljudskosti. Saznajte koje su to stvari…

Laganje poslovnim partnerima, kupcima i kolegama

Vjerujemo da se svaka zaposlena osoba našla barem jedanput u situaciji kada je zbog instrukcija nadređene osobe morala da laže ili prećuti cijelu istinu bilo poslovnim partnerima, bilo kupcima, bilo drugim kolegama s posla. Činjenica je da niko nije dovoljno plaćen za laži koje je prisiljen da servira nekome zbog neke druge osobe.

Prisiljavati zaposlenog da preuzme krivicu

Nijedna normalna i odgovorna nadređena osoba neće tražiti od zaposlenog da preuzme krivicu za ono što nije kriv. Zna se za šta je odgovorna nadređena osoba, a za što radnik i on ne može biti “žrtveno jagnje”. Nažalost, znamo da to često nije tako.

Otkazati ili odložiti najavljeni godišnji odmor

Iako i zakon omogućava poslodavcu, pa prema tome i nadređenim osobama da otkažu, odnosno odgode najavljeni godišnji odmor za neko drugo vrijeme zbog raznih razloga, to je nešto što bi se zaista trebalo događati u izuzetnim i nepredvidivim situacijama. Ne samo da zaposleni imaju po zakonu pravo na godišnji odmor, još veći problem nastaje kada moraju da otkažu planove sa porodicama, a najčešće je riječ o putovanjima i slično…

Špijuniranje svojih kolega

Osim laganja, nadređena osoba svakako ne bi nikako smjela da traži od radnika da špijuniranju jedni druge te izvještavaju o tome što i kako neko radi. Ako nadređena osoba nije sigurna u rad nekog zaposlenog, ona mora biti ta koja mora nadzirati rad te korigovati ono što ne valja.

Poštovanje pravila i procedura koje nemaju smisla

Vjerujemo da su se svi mnogo puta susreli s određenim pravilima i procedurama u poslu koje nemaju nikakvog smisla.

Sposobna nadređena osoba neće od svojih zaposlenih tražiti da ih se drže kao „pijan plota“, jer zna da nikome neće biti od koristi, nego će biti gubitak vremena ili će komplikovati stvari.

Izražavanje predloga i ideja

Sposobna nadređena osoba reći će svojim radnicima: „Želim da čujem vaše ideje“, a nesposobna: „Zadržite svoje ideje za sebe.“ Što se otvorenije razgovara o predlozima, idejama, pa tako i problemima, te njihovom rješavanju, to će svima biti lakše raditi, a sam posao i poslovanje biće uspješnije…

Rad satima bez prekida

Svaka nadređena osoba morala bi biti upoznata sa svim koracima u poslu koje obavljaju njegovi radnici, pa tako i fizičkim naporom i koncentracijom koja je potrebna da se posao obavi. Zbog toga svaka nadređena osoba mora biti svjesna da zaposlenima trebaju prekidi u radu, možda i češći nego što je to inicijalno određeno, te im to i omogućiti.

Maganer

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *