Nemojte raditi ovog vikenda, a evo i zašto

Dodajte komentar

Počeli smo da gledamo na ostajanje na poslu vikendom kao na najnormalniju stvar. Prekovremeno, dodatni sati i odnošenje posla kući tokom dana odmora postalo je sastavni dio poslovanja za ljude koji žele da postignu više.

Ovo se naročito odnosi na one koji su novi u poslu ili firmi. Ukoliko i vi ovako radite, prestanite iz ovih stopa napominje poznati medij Quora.

Za njih piše preduzetnica Sandra Nejlor i naglašava da ne treba da radite ništa što ne želite tako da jednostavno odlučite da ne radite ovog vikenda i nemojte. Opustite se u nekonformizmu. Granice su najefikasnije tajno oružje uspješnih.

Pretpostavimo da ste dobar radnik koji je spreman da radi i žrtvuje se za posao kada je to potrebno. Vjerovatno vas već sljedeće nedjelje čeka bitan sastanak ili završetak projekta za velikog klijenta. Ipak, znajte da u korporacijama uvjek postoji nepotrebna panika, i preventivna urgencija. U ovakvim firmama prosto vlada epidemija lažne hitnosti.

Zaposleni koji prave radoholičarsku kulturu ne pokušavaju da vas sprže. Oni su samo prestravljeni idejom da neće sve stići, da neće ostvariti bonuse, da neće dosezati visine o kojima maštaju i tako dalje. Lideri rade do srži i takva očekivanja i imaju.

Istina je da ukoliko dopustite poslu da bude dominantan vaš život postaje u službi kompanije. Postavite se kao lider i rješavajte probleme na duže staze, a ne one trenutne. Čak 40 sati nedjeljno radite i to je puto. To je više od pola vašeg nedjeljnog života. Ukoliko efikasno trošite to vrijeme možete mnogo postići.

Ipak ova preduzetnica napominje da se njen apel ne može odnositi na kompanije koje rade menadžment konsalting ili bankarske investicije. Ali ljudi koji tamo rade su znali šta ih čeka prije nego što su se zaposlili.

Za ove druge, bitno je da znate da će vas drugi više cijeniti ukoliko vi sami dovoljno cijenite sebe. Kada neko vidi da imate jasne stavove u vama će prepoznati novog lidera i poštovaće vas. Vaša sreća je veoma važna, a ne možete je imati ukoliko se ne posvetite onome što vas čini srećnima. Radeći dan i noć, vikendom, u jednom trenutku ćete pregorjeti i shvatićete da je vaš posao postao vaš život. Svešćete se na robovlasnički sistem.

Nemojte se plašiti da postavite svoje granice i koliko god vam se činilo da treba da budete zahvalni što uopšte imate posao, nije sve tako crno bijelo. Postoji mnogo firmi koje neguju poslovnu kulturu i prava radnika. Naravno da treba da izađete u susret i posvetite se nekom projektu time što ćete raditi vikendom ali to ne treba da bude svaki projekat na kojem radite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *