Imate poreski dug? Ovo je posljednja šansa da ga vratite u 60 rata bez kamate

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore pripremila je nacrt Zakona o mjerama poreske podrške. Kako je objasnio ministar finansija Raško Konjević razlog je to što je poreski dug do 27. jula 2016. godine iznosi oko 777 miliona eura. Od toga može da se naplati 236 miliona. Zakon će biti usvojen kao Lex specialis.

Nakon usvajanja zakona, Ministarstvo finansija objaviće javni oglas kako bi svako imao priliku da se prijavi. Jedan od uslova je da dužnik jednokratno plati 10 odsto glavnog potraživanja u najviše u 60 rata. Stimulans da se učestvuje je činjenica da zakon predviđa otpis kamata i troškova postupka u vezi sa glavnim dugom. Od 777 milion na kamate otpada oko 146 miliona. To je posljednja šansa da neredovne platiše potpišu sporazum sa državom“, rekao je Konjević na konferenciji za novinare u vladi.

Zakon predviđa i minimalne rate.

Kod fizičkih lica mimimalna rata je 50 eura, a za pravna lica koja imaju preko 50 zaposlenih ona iznosi hiljadu eura“, rekao je on.

On je objasnio i šta se dešava ako se kasni s ratama.

Ukoliko kašnjenje bude veće od tri mjeseca, ugovor se raskida i vraća se iznos kamata na osnovni dio duga i pokrenuće se stečajni postupak“, kazao je Konjević.

S druge strane, zakon će podstaći i one koji su do sad redovno plaćali poreze. To su kompanije sa tzv. bijele liste.

Nivo će se kretati u skladu s tim koliko je dozvoljeno a da ne predstavlja državnu pomoć. To znači da maksimalno može iznositi 200 hiljada eura. Ukupan zahvat stimulacije bio bi negdje oko sedam miliona eura”, pojasnio je Konjević.

Konjević je objasnio da slijedi javna rasprava, a nacrt su podržali poslodavci i Privredna komora, kao i jedan dio akademske zajednice.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *