Wall Street: Pod pritiskom jeftinije nafte indeksi pali više od 1 posto

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte, a pod pritiskom je bio i bankarski sektor jer su splasnula očekivanja o povećanju kamata Feda u septembru.

Dow Jones potonuo je 1,41 posto, na 18.066 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 posto, na 2.127 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 5.155 bodova.

Na vrijednosti je juče izgubilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše su, 2,8 posto, potonule cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i OPEC upozorili su juče da očekuju nastavak neravnoteže između velike ponude i slabe potražnje, što je izazvalo pad cijena nafte za 3 posto.

Oštro je, 1,8 posto, pao i S&P indeks finansijskog sektora jer je nakon izjava nekoliko funkcionera američke centralne banke na tržištu prevladalo mišljenje da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, što znači da je malo vjerovatno da će se na taj potez odlučiti već u septembru .

 

I na evropskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeksoslabio je 0,53 posto, na 6.665 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 posto, na 10.386 bodova, a pariški CAC 1,19 posto, na 4.387 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *