RS: Više od 80 odsto klijenata Hypo banke riješilo pitanje kredita u CHF

Hypo Alpe Adria Bank uspješno privodI kraju proces sprovođenja rješenja koje je klijentima, korisnicima kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima (CHF), ponuđeno u martu ove godine.

Na dan 13. septembra na nivou BiH, 71 odsto klijenata je realizovalo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja koje podrazumijeva umanjenje dugovanja uz konverziju ili uz zatvaranje kredita.

Na nivou Republike Srpske, u Hypo Alpe-Adria-Bank BanjaLuka, procenat realizacije rješenja je 83 odsto, dok je u Federaciji BiH realizacija na nivo od 57 odsto.

Konverzija ili zatvaranje kredita uz značajna umanjenja dugovanja koju su Hypo banke u BiH ponudile klijentima prepoznato je kao fer i kvalitetno rješenje. Ovim rješenjem se na relaciji banka-klijent, na uspješan način, rješava regionalni problem nastao porastom CHF valute koji je za posljedicu imao uvećanje dugovanja po kreditima za klijente koji su odabrali finansiranje sa valutnom klauzulom u CHF.

Konverziju ili zatvaranje kredita uz značajan otpis dugovanja podržale su i mjerodavne institucije BiH, jer ponuđeno rješenje ne ugrožava domaći bankarski sistem ni domaću ekonomiju.

Trošak koje su dvije Hypo banke u BiH do sada uknjižile na osnovu odobrenih umanjenja dugovanja je 26 miliona KM i u cijelosti je pokriven od strane vlasnika banaka – američkog fonda Advent Internationala i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovaj iznos jeste značajan, no isti, sa druge strane, bankama osigurava kvalitetniju strukturu kreditnog portfelja, a realizovano rješenje klijentima olakšava otplatu preuzetih obaveza po kreditu.

Capital.ba

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

One comment

  1. hahaha mozda treba prevesti ovaj tekst u crnogorski kako bi Montenegrini iz CB CG ga pravilno i strucno razumjeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.