Počela izrada strateškog marketing plana za turizam 2017.- 2021. godine

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma počelo je sa radom na Strateškom marketing planu turizma Crne Gore za period 2017.-2021. koji će, nakon sprovedenog tenderskog postupka, izraditi španska kompanija THR, Asesores en turismo hoteleria y recreacion, S.A, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U izradi Strategije, kako je saopšteno, učestvuju i predstavnici Nacionalne turističke organizacije, lokalnih turističkih organizacija, predstavnici turističke privrede (Privredna komora, CTU, najznačajniji hotelijeri, turističke agencije, aviokompanije, fakulteti, i sl.), kojima je kompanija THR danas predstavila osnovne smjernice za izradu ovog važnog dokumenta.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović prisutnima je predstavio najznačajnije rezultate u turizmu za ovu i prošlu gosinu, ukazujući takođe na oblasti koje je neophodno unaprijediti u narednom periodu.

On je, kako se ističe u saopštenju, istakao da je Strategijom razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine definisan cilj kojim Crna Gora treba da postane visokokvalitetna turistička destinacija sa diverzifikovanom ponudom na godišnjem nivou što će doprinijeti povećanju zaposlenosti, smanjenju siromaštva i uravnoteženom razvoju. Kako je kazao, SMP bi trebalo da izradi dokument koji će sadržati preporuke i analize kako doći do toga cilja.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavićič istakla je kao veoma važno učešće u izradi SPT svih predstavnika turističke privrede, kako bi se definisali ciljevi, principi i mehanizmi kontinuiranog marketinškog djelovanja u prilog crnogorskog turizma.

Projekat menadžerka THR-a Sonia Huerta objasnila je da će ta kompanija kroz sveobuhvatnu analizu globalnih trendova, tražnje, stanja ponude, konkurencije, tehnika komunikacije, postojeće ponude, njene afirmacije i promocije, definisati strateške marketinško-planske smjernice za razvoj crnogorskog turizma u petogodišnjem periodu.

Pored toga, SMP treba da analizira i trenutni sistem funkcionisanja turističkih organizacija i predloži mjere za unapređenje i optimizaciju. Takođe, SMP će uključiti opis najboljih praksi i modela organizacije upravljanja turizmom i turističkim marketingom na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *