IKEA ostvarila 34,2 milijarde eura prihoda

Dodajte komentar

Švedska IKEA, najveći lanac prodavnica namještajem u svijetu, izvijestila je o rekordne 34,2 milijarde eura prihoda u fiskalnoj godini koja je završila u avgustu.

Rekordan iznos prihoda u fiskalnoj godini 2015/2016. sedam je posto viši nego u godini ranije, kada su uvećani 11 posto.

Pritom iz grupe IKEA, vlasnika većine IKEA trgovina širom svijeta, napominju da je pet posto rasta u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s avgustom ostvareno u prodavnicama otvorenim duže od godinu dana, kao i u prethodnoj fiskalnoj godini.

U junu je izvršni direktor grupe Peter Agnefjall za Reuters kazao kako u fiskalnoj godini 2015/2016. očekuje rast prihoda za osam do 10 posto. Dodao je i da do 2020. planira da dostigne prihode od 50 milijardi eura.

Većina je IKEA-inog poslovanja, fokusiranog na cjenovno povoljno opremanje doma i sklopivi namještaj, stacionirana u Evropi.

Ove godine planiraju da otvore i prve prodavnice u Indiji i Srbiji.

Pored 12 novih prodavnica, IKEA je u završenoj fiskalnoj godini otvorila i 19 lokacija za dostavu i preuzimanje dospjelih narudžbina. Namjeravaju dodatno da ojačaju fokus na integraciju fizičke i digitalne trgovine.

Grupa IKEA upravlja robnim kućama IKEA na temelju ugovora o franšizi s vlasnikom brenda Inter IKEA Groupom. Imaju 340 robnih kuća u 28 zemlja svijeta. U 14 zemalja imaju i online trgovine, te 41 šoping centar i 25 maloprodajnih mjesta na otvorenom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *