Evropske berze zabilježile pad na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cjene akcija oštro su pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da će američki Fed do kraja godine povećati kamate.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 1,8 odsto, nakon što je u petak skliznuo 1,1 odsto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1,4 i 2,2 odsto.

Najveći pad tih indeksa od kraja juna i odluke Britanaca o izlasku iz Evropske unije posljedica je pada berzanskih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 2 odsto, nakon novih poruka iz američke centralne banke kako je uskoro moguće povećanje kamata.

Niske kamate već duže vrijeme podržavaju rast tržišta akcija, pa mogućnost povećanja cijene novca drži ulagače ′na iglama′.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte. Nakon što su u petak potonule više od 4 odsto, jutros je na londonskom tržištu cena barela skliznula 1,4 odsto, na 47,35 dolara.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,6 odsto, na 45,10 dolara.

Jutros je na evropskim berzama pod najvećim pritiskom rudarski sektor, s prosječnim padom cijena za 3,5 odsto, dok je bankarski sektor izgubio 1,9 odsto.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 2,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skliznuo 1,7 odsto, na 16.672 boda, što je njegov najveći dnevni pad od početka avgusta.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *