Zagađenje vazduha godišnje košta svjetsku ekonomiju 5.100 milijardi dolara

Dodajte komentar

Prerane smrti zbog zagađenja vazduha koštaju svjetsku ekonomiju 5.100 milijardi dolara godišnje, što je duplo više od BDP-a Velike Britanije, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

U velikom istraživanju banke navodi se da 5,5 miliona ljudi svake godine umre zbog zagađenja vazduha, ili svaki deseti smrtni slučaj širom svijeta, prenosi RT.

Prema istraživanju, zagađenje vazduha znatno otežava ekonomski razvoj Kine i drugih brzorastućih azijskih ekonomija. Banka tvrdi da je 2013. godine (posljednja godina za koju su dostupni globalni podaci) Kina izgubila skoro 10 odsto svog BDP-a, Indija skoro sedam, a Šri Lanka i Kambodža oko osam.

Zdravstveni rizik od zagađenja vazduha najveći je u zemljama u razvoju“, navodi se u izvještaju. „U 2013. godini oko 93 odsto smrtnih slučajeva i bolesti koje se pripisuju zagađenju vazduha dogodilo se u ovim zemljama, u kojima je 90 odsto stanovništva izloženo opasnom nivou zagađenja vazduha.“

Bogate zemlje takođe gube desetine milijardi dolara godišnje zbog izgubljenih radnih dana i prerane smrti, navodi se u izvještaju. Zagađenje vazduha Veliku Britaniju košta 7,6 milijardi dolara godiše, SAD 45, a Njemačku 18.

Ekonomistkinja Svjetske banke Urvaši Narain ističe da je vrlo vjerovatno da su troškovi čak i veći od pomenutih 5.100 milijardi dolara.

Ta cifra bi mogla biti veća. Nivo problema je zaista zastrašujući. Siromašni češće žive u zagađenim oblastima i imaju slabiji pristup zdravstvenoj zaštiti“, rekla je ona.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *