Lazović saslušan u vezi sa pitanjem svojine nad imovinom Solane

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović juče je u svojstvu građanina saslušan u Specijalnom tužilaštvu u postupku prikupljanja informacija u vezi sa tim što Savjet još nije donio odluku da prihvati zahtjev Solane da se pravo korišćenja nad zemljištem Solane pretvori u pravo svojine, prenosi TV Vijesti.

Zahtjev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine podnio je Eurofond, koji je 2003. godine za 800 hiljada eura kupio akcije Solane. Ulcinjsko preduzeće upravlja sa 15 miliona kvadrata imovine u zaleđu Velike plaže.

Lazović je za TV Vijesti u pisanom odgovoru potvrdio da je u pitanju tumačenje člana 419 Zakona o imovinsko pravnim odnosima kojim je predviđeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine ako je prilikom privatizacije plaćena tržišna naknada.

Eurofond kontrolišu lica bliska biznismenu Veselinu Baroviću. Oni su predali zahtjev Savjetu prije nekoliko godina i kasnije podnijeli tužbu Privrednom sudu, gdje traže da im se plati 200 miliona eura ako se pravo korišćenja ne pretvori u pravo svojine. Imovina Solane je procijenjena na 257,8 miliona eura i po toj cijeni je prodavana na javnom oglasu, nakon što je uveden klasični stečaj, odnosno proglašen bankrot. Do sada je bilo preko deset prodaja. Ni najednoj nije dostavljena ponuda.

Iako su na imovini Solane imali pravo korišćenja, vlasnici su uzimali višemilionske kredite i imovinu stavljali pod hipoteku.

Pitanje svojine biće riješeno tek nakon što se izjasni Savjet za privatizaciju, koji od 2011. ne odgovara da li je prilikom kupovine većinskog paketa akcija Solane na berzi plaćena tržišna naknada, kako bi pravo korišćenja bilo prevedeno u pravo svojine, ili kako bi država, u slučaju da Solanu proglasi zaštićenim područjem, platila odštetu Eurofondu.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ranije je saopštio da je u toku istraga o privatizaciji Solane “Bajo Sekulić. On je odgovarajući na pitanje poslanika Dritana Abazovića (URA) u Skupštini rekao da Tužilaštvo vrši vještačenja, traži određenu dokumentaciju od državnih organa, i izjašnjenje da li je u procesu privatizacije plaćena ekonomska cijena.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *