Euro na dvonedjeljnom maksimumu, berze u padu posle sjednice ECB

Dodajte komentar

Euro je ojačao na dvonedeljni maksimum, prinosi na obveznice članica eurozone su takođe porasli, dok su evropske berze u padu, nakon što je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio da na jučerašnjem zasijedanju nije bilo diskusije o ECB-ovom programu otkupa akcija.

Euro je skočio na najviši nivo za dvije nedjelje od 1,1328 dolara, što je dnevni skok od 0,8 odsto, nakon što je Dragi rekao da Upravni savjet ECB-a nije diskutovao o povećanju programa, prenosi agencija Rojters. Panevropski indeks STOXX 600 je nastavio da slabi dok se Dragi obraćao novinarima, da bi do 13:07 časova po Griniču bio u minusu od 1,2 odsto. Istovremeno, prinosi na obveznice članica eurozone su značajno porasli, čime je nastavljen njihov raniji rast.

Kamatne stope na 10-godišnje njemačke obveznice su porasle za četiri bazna poena, na minus 0,082 odsto, dok su prinosi na 30-godišnje obveznice skočili za skoro osam baznih poena. Kamate na italijanske, španske i portugalske 10-godišnje obveznice su porasle za po čak 6-7 odsto. ECB je, kao što je očekivano, zadržala rekordno niske kamatne stope, odlučivši da, prije preduzimanja drastičnijih akcija, sačeka jasniju sliku o punim efekatima Bregzita, ocjenjuje francuska agencija Frans pres. Upravni savjet ECB je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nula odsto, marginalnu kamatnu stopu, koja se naplaćuje bankama koje pozajmljuju sredstva od ECB, na 0,25 odsto, a kamatnu stopu na depozite na minus 0,4 odsto.

ECB je, takođe, blago snizila prognoze ekonomskog rasta eurozone i inflacije za 2017. godinu.

“Projekcija rasta BDP-a eurozone za 2017. godinu smanjena je na 1,6 odsto sa 1,7 odsto prognoziranih u junu, jer su uzeti u obzir rizici poput očekivanih efekata odluke Velike Britanije da izađe iz Europske unije”, izjavio je predsjednik ECB Mario Dragi, a prenosi agencija Rojters.

Za tekuću godinu, ECB očekuje nešto viši rast eurozone od prethodno projektovanog, od 1,7 odsto umjesto 1,6 odsto, a za 2018. godinu rast od 1,6 odsto, što je niže u odnosu na raniju projekciju od 1,7 odsto. ECB je snizila i projekciju inflacije za narednu godinu na 1,2 odsto sa ranije prognoziranih 1,3 odsto, ali je procjenu za 2018. godinu zadržala na nepromijenjenih 1,6 odsto. To, kako ocjenjuje agencija AP, nagovještava da ECB očekuje približavanje inflacije ka ciljanih blizu 2,0 odsto. Dragi je, na konferenciji za novinare, rekao da ECB očekuje “skroman, ali stabilan rast eurozone”, prenosi agencija AP.

Ekonmski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *