Plan budžeta premašen za 48,5 miliona

Dodajte komentar

Prihodi državnog budžeta u avgustu iznosili su 190,9 miliona eura i u odnosu na plan veći su za 34,1 odsto ili 48,5 miliona eura. U odnosu na avgust prošle godine naplata državnih prihoda veća je za 66,5 miliona ili 53,4 odsto, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

U Ministarstvu očekuju da će ovaj rezultat značajno smanjiti očekivani deficit u državnom budžetu.

Izvorni prihodi budžeta u avgustu iznosili su 140,3 miliona eura i bili su za pet miliona veći od plana ili za 16 miliona veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od naknade za otkup radio-frekvencijskog spektra prihodovano je još 50,7 miliona eura, a raniji plan je bio da će prihod iznositi 25 miliona eura.

Najveći rast u odnosu na plan bio je kod poreza na dodatu vrijednost od 5,2 miliona eura i kod poreza na dohodak fizičkih lica od 3,1 odsto, dok je naplata doprinosa bila deset odsto manja od plana.

U odnosu na avgust prošle godine raste naplata svih vrsta poreza, a najviše naplata poreza na dohodak fizičkih lica 47 odsto i PDV-a 23,3 odsto. U ovom periodu nije bilo povećanja poreskih stopa, tako da je do rasta prihoda došlo zbog bolje naplate. Rast prihoda od akciza iznosio je 7,5 odsto.

Ministarstvo finansija završilo je predlog rebalansa budžeta kojim se obezbjeđuje nedostajući novac za isplatu socijalnih davanja i zarada još sredinom jula i poslalo ga nadležnom potpredsjedniku Vlade Vujici Lazoviću.

Ministar finansija Raško Konjević je nedavno, odgovarajući na pitanja novinara kazao da je rebalans sklonjen u fioku jer oni koji su proteklih godina bili odgovorni za državne finansije ne žele da se pred izbore raspravlja o njima i o tome kako je poreski dug došao na 770 miliona eura i zašto 500 miliona više nije moguće naplatiti.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *