Naknade za majke neće biti smanjene

Dodajte komentar

Naknade za majke sa troje i više djece neće biti smanjene i pored brojnih finansijskih problema koji su nastali njihovim uvođenjem.

Kako su Dnevnim novinama kazali u Ministarstvu finansija, umjesto smanjenja naknada, koje je predložio bivši prvi čovjek ovog Vladinog resora Radoje Žugić, “važnije je imati aktivnu politiku u naplati poreskog duga”.

Smanjenje naknade za majke sa troje djece predložio je bivši ministar finansija Žugić, u nacrtu sanacionog plana, koji je urađen za vrijeme nj egovog mandata u aprilu mjesecu ove godine. Smatramo da nije dobar predlog koji je učinio bivši ministar. Umjesto smanjenja naknada za najugroženije kategorije, posebno na sjeveru Crne Gore, mnogo je važnije imati aktivnu politiku u naplati poreskog duga koji je narastao na iznos od preko 700 miliona eura“, kazali su u resoru na čijem je čelu Raško Konjević.

Podsjećamo, Žugić je u cilju sanacije manjka u budžetu, pored smanjivanja naknade majkama sa troje i više djece, predložio i zamrzavanje sticanj a tog prava, kao i usklađivanje sa bruto platama u javnom sektoru.

Prilikom posljednje isplate socijalnih davanja, uplaćeno je više od pet miliona eura za naknade za majke sa troje i više djece, dok je od januara, kada su isplate za ovu socijalnu pomoć počele, isplaćeno ukupno 32.447.711,72 eura.

Žene koje imaju troje ili više djece i 25 godina radnog staža primaju 336 eura, kao i one koje imaju četvoro ili više djece i 15 godina radnog staža. Majke koje su bile 15 godina na Zavodu za zapošljavanje primaju 192 eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *