Morgan Stanley: Draghi ne može zaustaviti rast eura

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi ne može “stati na put” rastu eura, ocjenjuje njujorška banka Morgan Stanley.

Zajednička valuta eurozone će vjerovatno ojačati za još 5,0 posto u odnosu na dolar do kraja ove godine, nakon što je u 2016. već porasla za 3,5 posto, izjavio je Hans Redeker, glavni strateg za globalno tržište valuta u Morgan Stanleyu, izvještava Bloomberg.

Kada se funkcioneri ECB-a budu sastali sutra, njihove napore za podsticanje ekonomskog rasta i inflacije u 19-članom bloku vjerovatno će osujetiti uporno jaka valuta, predviđa ta njujorška banka, koja je deseti najveći svetski trgovac devizama, prema časopisu Euromoney.

Euro i jen su ojačali ove godine uslijed spekulacija trgovaca da su napori za podsticanje rasta u Evropi i Japanu dostigli svoje granice. Dalje labavljenje monetarne politike ECB-a neće uspjeti da neutralizuje uticaje na euro koji će generirati rast valute, dok osiromašene evropske banke drže novac kod kuće“, rekao je Redeker.

Prema njegovom mišljenju na rast evropske valute može uticati i dolar, koji će, smatra on, poslije nedavnog jačanja vjerovatno izgubiti zamah s obzirom na veliku vjerovatnoću da će Fed ostati pri usporenoj dinamici zaoštravanja monetarne politike.

Procjena Morgan Stanleya je u suprotnosti sa srednjom prognozom analitičara, koji su anketi “Bloomberga” predvidjeli da će jedinstvena valuta oslabiti na 1,09 dolara do kraja godine.

Euro je pao 0,2 posto na 1,1238 dolara juče oko podneva na trgovanju u New Yorku, a takođe je oslabio prema japanskoj valuti, spustivši se za 0,5 posto, na 114,27 jena.

Većina ekonomista u anketi “Bloomberga” predviđa da će ECB proširiti program kvantitativnog labavljenja prije kraja godine, budući da je inflacija u eurozoni i dalje znatno ispod cilja centralne banke od blizu 2,0 posto.

SEEbiz

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *