Komercijalna kupuje druge banke

Dodajte komentar

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći dio portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije.

Plan poslovodstva Komercijalne banke je da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrijednost najveće državne banke u Srbiji, saynaje Tanjug.

O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se ojača Komercijalna pred prodaju bilo je riječi i prilikom nedavne posjete delegacije EBRD Beogradu, koji je strateški partner Srbije u ovoj banci.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je za Tanjug da je privatizacija Komercijalne banke za EBRD veoma važna, jer ako prođe dobro, to će biti veoma jak pozitivan signal tržištu.

Čakrabarti je rekao da se nada da će ta banka biti privatizovana prema planu, a na tome se, kako je rekao, vrijedno radi.

Nadam se da ćemo privatizovati tu banku kako je planirano. Radimo na tome vrijedno i proces je u toku. Ne znamo kada ćemo završiti, ali je važno da se kroz proces privatizacije Komercijalne banke pokaže investitorima da je Srbija ozbiljna zemlja“, rekao je on.

Nedavno je i predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker u intervjuu Tanjugu rekao da sa svojim timom radi na pripremama za privatizaciju.

To činimo u skladu sa planom, pri čemu blisko sarađujemo sa savetnikom za privatizaciju“, rekao je Piker.

EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci sa udjelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar Republika Srbija, sa udjelom od 41,74 odsto.

Komercijalna banka je u ovom trenutku visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata.

Ova banka je poznata i kao rekorder po prikupljenoj štednji građana, a devizna štednja je dostigla je sumu od 1,59 milijardi evra.

Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima Narodne banke Srbije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *