IKEA koncept u automobilizmu: Jeftino vozilo koje stiže u djelovima

Dodajte komentar

Kompanija Global Vehicle Trust osmislila je jeftino, robustno vozilo Ox, namenjeno zemljama u razvoju koje nemaju razgranatu putnu infrastrukturu. Radi lakše distribucije, predviđeno je da se Ox transportuje na krajnje odredište u djelovima, gdje bi se za nekoliko sati sklopio u potpuno funkcionalan automobil.

Do sada je ovakav način proizvodnje bio karakterističan za velike svjetske proizvođače namještaja, kao što je IKEA, a Global Vehicle Trust došao je na ideju da sličan princip primijeni u auto-industriji.

Kompanija je osnovana 2011. sa ciljem da zemljama trećeg svijeta ponudi pristupačno vozilo koje će zadovoljiti potrebe tamošnjeg stanovništva za prevozom, u krajevima u kojima nije razvijena putna mreža. Automobil, simbolično nazvan Ox (“vo”), može se transportovati u djelovima, kako bi se snizila cijena njegovog prevoza do onih kojima je namijenjen.

33

Proizvođač tvrdi da tri čovjeka mogu da rastave vozilo za svega 6 sati, dok je za ponovno sklapanje potrebno dvostruko više vremena. Kada se transportuje u djelovima, zauzima svega jednu šestinu prostora potrebnog da bi se prevezlo u sklopljenom stanju.

11

Nosivost je 1.900 kg, a kapacitet tovarnog prostora iznosi oko 7 kubnih metara. Kada je prazan, Ox je težak 1,6 tona, dok je njegova dužina 4,3 m. S obzirom da je namijenjen eksploataciji na različitim terenima i putnim podlogama, odstojanje od tla iznosi oko 25 cm, a u stanju je da prođe kroz vodenu prepreku dubine 1,3 m.

Primarno, Ox će se koristiti u ruralnim predjelima Afrike, ali i u drugim siromašnim krajevima svijeta sa nerazvijenom putnom mrežom. Predviđeno je da se u teretnom dijelu prevoze namirnice i druge potrepštine do udaljenih, nepristupačnih naseobina, a po potrebi u zadnji dio vozila može da se smjesti do 13 osoba.

Dizajneri su vozačku poziciju smjestili u centralni deo kabine, kako bi Ox bio podjednako upotrebljiv u svim djelovima svijeta, bez obzira da li se u određenoj zemlji vozi desnom ili lijevom stranom. Zadnja stranica se može oboriti tako da posluži kao utovarna rampa, a klupe za putnike u teretnom dijelu mogu se iskoristiti i kao potpora ako se vozilo zaglavi u pijesku.

22

Za pogon je izabran 2.2 litarski turbodizelaš, dok se snaga prenosi na prednje točkove pomoću manulenog mjenjača sa pet brzina.

Zanimljivo je da je u oblikovanju ovog vozila učestvovao čuveni Gordon Mari, koji je između ostalog u svojoj višedecenijskoj karijeri dizajnirao i jedan McLaren F1.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *