Gasprom dobio od Turske dozvole za izgradnju Turskog toka

Dodajte komentar

Ruska gasna kompanija Gasprom je, preko diplomatskih kanala, dobila prve dozvole turskih vlasti za implementaciju projekta izgradnje gasovoda Turski tok, nakon što je ove godine donijeta odluka o njegovom obnavljanju, saopštila je ruska kompanija.

Kao rezultat prošlonedjeljnih pregovora između generalnog direktora Gasproma Alekseja Milera i turskog ministra energetike Berata Albajraka, dvije strane su se dogovorile da završe sve potrebne pripreme kako bi se što je prije moguće otpočelo sa projektom, navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi ruska agencija Tass.

Dobijanje prvih dozvola je pozitivna vijest za Gasprom. Ovakav potez turskih vlasti je odraz interesovanja turske vlade za projekat”, citira se u saopštenju Milerova izjava.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, direktor Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dvije linije, jer gasovod Sjeverni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru prošle godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se o obnavljanju projekta Turski tok pocetkom avgusta ove godine na sastanku u Sankt Peterburgu, koji je uslijedio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsjedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *