Danska kupuje podatke iz Panamskih papira, želi da zna ko su utajivači

Dodajte komentar

Vlada u Kopenhagenu odlučila je da kupi podatke iz Panamskih papira o mogućim utajivačima poreza iz Danske, rekao je ministar za poreze Karsten Lauricen.

Moramo koristiti sve potrebne mjere da uhvatimo utajivače poreza koji kriju bogatstvo u na primjer Panami sa ciljem da izbhegnu plaćanje poreza u Danskoj. Ne možemo biti sigurni u rezultat, ali sve ukazuje da je riječ o korisnim informacijama”, rekao je Lauricen u saopštenju, prenosi AFP.

Vlada će platiti anonimnom izvoru više stotina hiljda eura za materijal koji bi prema procjjenmaa mogao sadržati informacije o oko 320 slučajeva i između 500 i 600 mogućih utajivača.

Danske vlasti su već dobile besplatan “uzorak” podataka, navelo je ministarstvo.

Procjena poreskih vlasti je da su informacije dovoljno relevantne da se pokrene poreska istraga o nizu kompanija i pojedinaca navedenih u dokmentima.

Mediji su u aprilu objavlii takozvane “Panamske papire”, dokumenta jedne panamske advokatske kancelarije koja je svojim klijentima omogućavala da posluju preko off šor kompanija kako bi izbjegli plaćanje poreza u matičnoj zemlji.

Među imenima navedenim u Panamskim papirima bili su i istaknuti političari, slavne ličnosti i sportske zvijezde.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *