Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou

Dodajte komentar

Na Wall Streetu u utorak su cijene dionica porasle, pri čemu je tehnološki Nasdaq dostigao rekordne nivoe, jer su najnoviji ekonomski pokazatelji ojačali stajalište investitora da se Fed ipak neće odlučiti podizati kamatne stope u kratkom roku.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 46,16 bodova ili 0,23 posto, na 18.538 bodova, a S&P 500 indeks za 0,3 posto na 2.186 bodova.

Tehnološki Nasdaq porastao je 0,5 posto, na 5.275 bodova, novi rekordan nivo.

Slabiji od očekivanja ISM indeks uslužnih aktivnosti u SAD-u za avgust ojačao je mišljenja da će se Fed ovoga mjeseca suzdržati od podizanja kamatnih stopa.

Taj indeks spustio se sa srpanjskih 55,5 na 51,4 boda, najniži nivo od februara 2010. godine, i znatno ispod procjene ekonomista od 55 bodova.

Fed od podataka nema podršku za podizanje kamatnih stopa, pa je tržište blago poraslo. Dionice bi trebalo da uživaju podršku od i nadalje prisutnog okruženja s niskim kamatnim stopama, a Fed bi se trebao držati po strani sve dok ekonomski pokazatelji ne pokazuju znatnije usporavanje“, smatra Buckley Hellwig, jedan od čelnika investicionog društva BB&T Wealth Managementa.

S&P indeks finansijskih dionica, koji raste kada jačaju očekivanja o podizanju kamatnih stopa, kliznuo je 0,2 posto, dok je S&P indeks komunalnih kompanija, koje uobičajeno ostvaruju koristi od okruženja s niskim kamatnim stopama, porastao je 1,1 posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *