Uskoro odluka o cijeni struje za 2017.

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE), dostavili su Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od naredne do 2019. godine.

Na osnovu tih zahtjeva formiraće se eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara naredne godine.

CGES i CEDIS dostavili su početkom septembra zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena od naredne do 2019. godine, a COTEE samo za narednu. Iz RAE su saopštili da svi zainteresovani mišljenja i primjedbe na zahtjeve, koji su objavljeni na sajtu regulatora, mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja.

CGES je RAE dostavio zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, CEDIS za korišćenje distributivnog sistema, a COTEE za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad operatora tržišta električne energije.

CGES za narednu godinu zahtijeva regulatorni prihod od 29,04 miliona eura, za 2018. godinu 31,17 miliona, a za 2019. godinu 25,32 miliona eura. Za treći regulatorni period ukupni troškovi poslovanja CGES-a na koje se može uticati predlažu se u iznosu od oko osam miliona eura za narednu godinu, 8,5 miliona za 2018. godinu i 8,49 miliona za 2019.

Iz CEDIS-a su kazali da će dokumentaciju za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena dostavljati RAE po fazama, prema stepenu gotovosti, do konačnog roka koji predviđaju metodologije. Osnivač CEDIS-a je EPCG u kojem ima 100 odsto vlasništva.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *