Pregled štampe za 7. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dan

Oštetili Plantaže za 270 hiljada eura

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom krivične prijave protiv uprave Plantaža, zbog sumnje da su prodavali vino u PET (plastičnoj) ambalaži hrvatskoj firmi Platinum Zagreb ispod cijene koštanja i u tom poslu oštetili firmu za 270 hiljada eura.

Postali vlasnici 22,4 hiljade kvadrata

Jadranski sajam, koji posluje u okviru Atlas grupe, konačno je postao i formalni vlasnik zemljišta u Budvi, saopštili su iz te kompanije. U pitanju je zemljište površine 22.414 kvadrata.

Izbori negativno utiču na biznis

U susret novim izborima ekonomija je ponovo stavljena u drugi plan što se nikako ne smije raditi, ali uprkos tome ponavlja se godinama, ocjenjuju iz Montenegro biznis alijanse. Oni ističu da izbori imaju negativne posledice po biznis.

Dnevne novine

Parlament ispravio veliku nepravdu

Parlament Crne Gore jednoglasnim usvojanjem Izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure ispravio je veliku nepravdu koja je nanešena velikom broju crnogorskih porodica, rekao je Dnevnim novinama predstavnik klijenata Dragan Senić.

Naplaćeno 582 miliona

Poreska uprava (PU)j e tokom osam mjeseci ostvarila naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582,47 miliona eura, što je 15 miliona eura, odnosno 2,5 odsto više od planiranog.

Penzioneri Kombinata dostavili zahtjev za nove blokade grada

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, dostavili su juče Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjev za blokadu kružnog toka na Zabjelu i saobraćajnice na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Počinje isplata otpremnina radnicima Brodogradilišta

Isplata otpremnina za 192 zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu Bijela počeće danas. Kako su kazali u sindikalnoj organiza^ ciji ovog preduzeća, dio novca je već uplaćen, a ostatak bi trebalo da bude na računu do kraja sedmice. U prosjeku radnici će dobiti po 14.000 eura.

Vijesti

Proganja nas od kad je došla

Radnici Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, koji rade u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, tvrde da ih direktorica Azra Vuković “proganja” i piše sumnjiva rješenja o suspenziji. Navode da ona to radi na osnovu izjava i prijava ljudi koje je postavila za vanredne kontrolore prodaje karata na Skadarskom jezeru.

Od iseljenika 187 miliona

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvoj polovini godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), 187,63 miliona eura, 1,5 miliona više nego u istom periodu 2015.

Počinje isplata otpremnina

Isplata otpremnina za 192 radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju počeće danas, najavio je predsjednik sindikalne organizacije kompanije Mladen Krivokapić. Kako je kazao, juče je uplaćen dio, a narednih dana očekuju uplatu i ostatka od ukupno 3,56 miliona eura, ili oko 14 hiljada eura po radniku. Penzionerima sada neće biti isplaćene otpremnine. Za njih 64 trebalo bi ukupno da se opredijeli 510 hiljada eura.

Umjesto novca nude im akcije

Društvo Euroinvest, koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom (ZIF) Eurofond ponudio je nesaglasnim akcionarima umjesto novca podjelu akcija iz svog portfelja srazmjemo vlasničkom učešću u tom fondu.

Specijalni da nastavi istragu

Nevladino udruženje Radoje Dakić koje predvode predsjednik Vojislav Perazić i predsjednik Upravnog odbora Momir Ivanović obratili su se juče Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću zahtjevom da nastavi istragu o rasprodaji imovine bivše fabrike mašina.

Pobjeda

Naplatili 15 miliona eura više od plana

Poreska uprava je tokom osam mjeseci ostvarila naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582,47 miliona eura, što je 15 miliona, odnosno 2,5 odsto više od planiranog. Iz PU je saopšteno da je taj rezultat iznad ostvarenja iz komparativnog prošlogodišnjeg perioda za čak 22 miliona, odnosno četiri odsto.

Bivšim radnicima Boksita počela uplata radnog staža

Bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji su imali rješenja o privremenim penzijama, počelaje uplata za nedostajući radni staž za 2009. i 2010. godinu od novca kojije kompanija Uniprom metali uplatila 11. avgusta.

Počele pripreme za cijenu struje od januara

Crnogorski elektroprenosni sistem, elektrodistributivni sistem i operator tržišta električne energije dostavili su Regulatornoj agenciji za energetiku zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od naredne do 2019. godine.

U toku isplata otpremnina za 192 radnika

Za 192 radnika Jadranskog brodogradilišta Bijelajuče je počela isplata otpremnina. Isplatom nijesu obuhvaćena 64 penzionera iako su se nadali da će “u paketu” sa svojim kolegama dobiti novac koji čekaju od uvođenja stečaja.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *