Oštetili Plantaže za 270 hiljada eura

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom krivične prijave protiv uprave Plantaža, zbog sumnje da su prodavali vino u PET (plastičnoj) ambalaži hrvatskoj firmi Platinum Zagreb ispod cijene koštanja i u tom poslu oštetili firmu za 270 hiljada eura.

Krivičnu prijavu podnijela je bivša finansijska direktorica Plantaža Valerija Saveljić prije desetak dana, a Specijalno tužilaštvo, na čijem čelu je Milivoje Katnić, odmah je počelo sa provjeravanjem navoda iz prijave.

Predmet je formiran povodom krivične prijave i trenutno je u fazi izviđaja, naveli su “Danu” iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Saveljićeva je u krivičnoj prijavi navela da su prodajom vina u PET ambalaži Plantaže u 2015. godini oštećene za 270 hiljada eura.

Prema pouzdanim informacijama “Dana”, prosječna cijena koštanja kvalitetnog vranca je 91 cent po litru, a Plantaže su ih prodavale Platinumu Zagreb za 45 centi, čime je šteta po jednom litru bila 46 centi. Lani je Platinumu prodato blizu 600 hiljada litara vina.

Hrvatska firma Platinum Zagreb je, prema podacima sa nekoliko sajtova, osnovana 2015. godine. Osnivač i vlasnik firme je Andrea Kalea, s kojim smo juče pokušali stupiti u kontakt, ali bezuspješno. Prema dostupnim podacima, ta firma ima samo dva zaposlena.

Saveljićeva je kazala “Danu da je ovim poslom nanesena materijalna i finansijska šteta i narušen ugled i brend Plantaža.
Do sada nijesmo prodavali vina u plastičnim bocama, već smo bili prepoznati na regionalnom tržištu kao lider u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta. Čak je i na jednom od skupštinskih zasjedanja, pomenuto srozavanje brenda Plantaža, zbog prodaje vina u plastičnoj ambalaži, kazala je “Danu Saveljićeva.

Iz Plantaža su “Danu kazali da nijesu upoznati sa krivičnom prijavom, te da nemaju informacije niti saznanja da je ista uopšte podnijeta, niti da je neko od nadležnih lica po njoj postupio.

Svi poslovi u kompaniji Planataže pa i ovaj, kao što je uostalom konstatovalo Specijalno državno tužilaštvo, nemaju elemenata koji bi bili predmet njihovog interesovanja. Kao što je poznato, u toku su brojne aktivnosti koje strateški sprovodi grupa manjinskih akcionara, vođena svojim interesnim motivima, a koja se konkretno odnosi na pokretanje prijava protiv menadžmenta i ukupne poslovne politike Plantaža, pokušavajući da na taj način ugrozi poslovanje kompanije i diskredituje naš poslovni renome, naveli su iz Plantaža.

Istakli su da se poslovi u Plantažama obavljaju isključivo u skladu sa pozitivnim propisima i internim aktima društva.
U ovom konkretnom slučaju, Komisija za cijene formirana u okviru kompanije konstatovala je da se ovaj proizvod može prodavati iznad cijene koštanja i ista je dala saglasnost da se proizvod pusti u prodaju. Pitanja koja se odnose na količine i cijene ovog proizvoda dio su poslovnih ugovora koje, u skladu sa poslovnom praksom, nijesmo u mogućnosti da prezentujemo, kazali su iz Plantaža.

(Opširnije u današnjem Danu)

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

One comment

  1. Kakve lopine

Leave a Reply

Your email address will not be published.