Eurofond umjesto novca akcionarima nudi akcije

Dodajte komentar

Društvo Euroinvest, koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom (ZIF) Eurofond ponudio je nesaglasnim akcionarima umjesto novca podjelu akcija iz svog portfelja srazmjemo vlasničkom učešću u tom fondu.

Ukupno potraživanje 161 nesaglasnog akcionara (oko 14 odsto dionica) fonda iznosilo je prvobitno 5.831.391 euro. Od toga je prvom ratom isplaćeno u novcu svega 856.366 eura ili nešto više od oko 14 odsto potraživanja.

Jedan nesaglasni akcionar dogovorio je, nakon podnošenja tužbe, vansudsko poravnanje i isplatu u određenom roku, dok značajan broj akcionara pokušava da pred Privrednim sudom izbori presudu u svoju korist i naplati potraživanje.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom već 15 godina gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovicem.

Preostali dio potraživanja, nesaglasnim vlasnicima fonda, gazde Euroinvesta i ZIF Eurofond, prema predloženom Planu izmirenja obaveza, u koji su Vijesti imale uvid, žele da isplate akcijama iz portfelja fonda, a to su akcije: Bjelasica Rade, Izbora i Luke Bar, Port of Adria, Marine, Montepranzo Bokaprodukta iz Tivta, Montekarga, Prve banke, Plantaža, Barske plovidbe, Solane, Swiss osiguranja, Crnogorskog Telekoma i Željezničke infrastrukture, Elektrogrupe Jajce i Remont montaže iz Tuzle.

Društvo smatra da je ovakav Plan isplate obaveza akcionarima najprihvatljivije i fer rješenje za sve zainteresovane strane. Ne ulazeći u utvrđivanje neto ili tržišne cijene akcija fonda, saglasni smo da svi akcionari fonda učestvuju u imovini fonda i imaju pravo na raspolaganje dijelom te imovine, kako Zakon predviđa, ističe se u predlogu Plana izmirenja obaveza DZU Euroinvest.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *