Australijska ekonomija 25 godina bez recesije

Dodajte komentar

Australijska ekonomija, bogata prirodnim resursima, poraslo je realno u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 3,3 posto na godišnem nivou, što je najbrža stopa njegova rasta u zadnje četiri godine, čime je postignulo izvanredan niz od 25 godina bez recesije.

Godišnja stopa rasta Australije tako je veća od rasta SAD-a (1,2 posto), EU-a (1,6 posto), Britanije (2,2 posto), pa čak i Njemačke (3,1 posto).

Nominalni rast BDP-a u drugom tromjesečju dostigao je 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što je najbolji rezultat od kraja 2013. godine.

Australijski zavod za statistiku procjenjuje da vrijednost godišnjeg BDP-a na 1.650 milijardi dolara po trenutnom kursu ili na oko 68.929 dolara po svakom od 24 miliona stanovnika zemlje.

Vrijednost svih dobara i usluga u ovoj ekonomiji porasla je u prošlom tromjesečju za 0,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje, nakon što je proizvodnja porasla za neuobičajeno snažnih jedan posto.

Privredni rast u tom razdoblju bio je podstaknut predizbornom državnom potrošnjom, u kombinaciji s blagim povećanjem potrošnje domaćinstava i povećanjem stanogradnje. To je pomoglo da se neutralizuje oštar pad ulaganja u rudarstvu uslijed niskih cijena sirovina, koji predstavlja teret za to ekonomiju već više od tri godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *