Da li će Fiat posle isteka ugovora ostati u Srbiji?

Dodajte komentar

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je pitanje da li će Fiat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići.

Čini mi se da ugovor ističe 2018. i pitanje je hoće li se taj ugovor produžiti ili će Fiat konačno otići odavde. Ja ne vidim tu neku perspektivu za rast proizvodnje u fabrici“, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.

Stamenković kaže da je posljednje dvije godine upozoravao na stanje u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu.

Priču o Fijatu ponavljamo ovdje dvije godine. Kada je donijeta odluka da se ukine treća smjana u fabrici, odjednom su svi počeli i nadležni organi i institucije i mediji da pričaju tu priču od prethodne dvije godine, odnosno o upozorenjima“, kaže on.

U MAT-u se navodi da je međugodišnji pad proizvodnje motornih vozila i prikolica za skoro 7 odsto u julu i za 9 odsto u sedmomjesečnom periodu. Trend ove oblasti posljednja tri mjeseca stagnira na nivou koji je za oko 11 procenata niži od prošlogodišnjeg prosjeka.

Proizvodnja je sada niža od one maksimalne, dostignute sredinom 2013. godine za više od 40 odsto. To je povezano i sa izvozom. Vrijednost izvoza motornih vozila i prikolica u periodu januar-jul 2016. Iznosila je oko 1,2 milijarde eura, a u julu je ta vrijednost redukovana na 132 miliona eura, što je skoro 40 odsto manje nego u julu 2013, rečeno je na prezentaciji.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *