Otkaz dobilo 70 radnika nikšićke Željezare

Dodajte komentar

Oko sedamdeset radnika nikšićke Željezare “Toščelik”, koje je ta kompanija prije dvije godine angažovala za rad na određeno vrijeme, a koji su prije nekoliko dana potpisali ugovore o produžetku radnog odnosa do 28. septembra, juče su od svojih šefova obaviješteni da danas ne mogu proći kapiju Željezare.

Ogorčeni radnici ističu da im juče, po okončanju radnog vremena, saopšteno da neće moći ući u pogone, te da će ih danas na razgovor primiti izvršni direktor željezare Toščelik Gurau Guzele, pa sa razlogom strepe za svoja radna mjesta.

Nemamo nijedno pravo koje po zakonu pripada radnicima. Bez dana odmora, a radni dan nam je trajao i po 16 sati. I vikend je za nas bio radan. Uz sve to obavijestili su nas da danas nećemo moći ući u krug fabrike. Rukovodstvo Toščelika očigledno je previdjelo da od juče, 4. septembra, imamo pune dvije godine radnog staža i da su nam greškom produžili ugovore na još mjesec, do pred kraj septembra. Kada su shvatili da su pogriješili nastala je tutnjava, odlasci za Podgoricu, sastančenja i pregovori, koji modul mogu naći da nas eliminišu i daju nam otkaze, jer smo radeći dvije godine u toj kompaniji stekli pravo na neodređeni angažman, ispričali su radnici za “Dan”.

Oni ističu da su se posavjetovali sa advokatima koji su im kazali da su svi radnici koji su radili dvije godine, sa nedavnim produžetkom radnog odnosa u trajanju od mjesec, stekli pravo na angažman na neodređeno.

Čekaćemo današnji sastanak. Ukoliko ishod bude negativan, neka budu uvjereni da nećemo odustati u ostvarenju svojih prava. Ne samo da ćemo se zakonskom procedurom boriti za svoja radna mjesta, jer od mizernih plata i 300 eura u Čeličani hranimo porodice. Neka budu uvjereni da ćemo štrajkovati pred kapijama firme sve dok nam ne ispune ono što nam zakonski pripada, ogorčeni su radnici.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *