Dvije iranske banke stižu u Evropu

Dodajte komentar

Dvije iranske privatne banke otvoriće filijale u Njemačkoj u cilju razvoja privredne razmjene izmedju Irana i Evrope nakon ukidanja medjunarodnih sankcija, najavio je visoki zvaničnik Irana, a preijneto je na sajtu centralne banke te zemlje.

To će biti prve dvije privatne iranske banke koje će otvoriti filijale u Evropi od postizanja sporazuma Irana i Zapada o nuklearnom programu Teherana i ukidanja sankcija EU u januaru ove godine.

Riječ je o bankama Kavarmianeh (Khavarmianeh), poznate kao Midl ist benk (Middle East Bank), i Sina, koje će kako je naveo potpredsjednik Iranske centralne banke Akbar Komeijani, otvoriti predstavništva u Bavarskoj.

Od ukidanja sankcija Iran pokušava da uspostavi normalne bankarske odnose sa ostatkom svijeta, prije svega sa Evropom.

Ovo je premijera od Islamske revolucije iz 1979. godine. Nadamo se da ćemo otvoriti našu filijalu do kraja 2016. godine“, izjavio je za AFP generalni direktor Midl ist banke Parviz Aghili.

U ovoj banci navode da su sklopili i sporazum s njemačkom pokrajinom Bavarskom.

U Njemačkoj su već prisutne iranske banke Meli (Melli) i Sepah, koje su povezane sa državom.

 

Uprkos ukidanju medjunarodnih sankcija, nijedna velika medjunarodna banka još nije prihvatila da radi sa Iranom iz straha od kaznenih mera SAD.

SAD uprkos sporazumu o nuklearnom programu i dalje nastavljaju sa sankcijama Iranu zbog balističkog programa, pitanja ljudskih prava i terorizma, a posebno protiv takozvanih Čuvara revolucije, elitne vojne jedinice iranske armije.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *