Cijene akcija na evropskim berzama na najvišim nivoima u posljednja 4 mjeseca

Dodajte komentar

Na evropskim berzama su jutros cijene akcija dostigle su najviše nivoe u zadnja četiri mjeseca, podstaknute očekivanjima da Fed još neće podizati kamatne stope.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, i na najvišem nivou je od kraja aprila ove godine.

Istovremeno, pariski CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX bili su na dobitku između 0,14 i 0,38 odsto.

Američka vlada objavila je u petak da su kompanije u avgustu otvorile neto 151.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti u SAD-u zadržala se na 4,9 odsto. Ekonomisti su procjenjivali da će u avgustu biti otvoreno oko 180 hiljada novih radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 odsto.

Cijene akcija već su u petak su zbog toga na evropskim berzama, pri čemu je STOXX indeks skočio 2 odsto, jer su investitori smanjili očekivanja od Fedovih podizanja kamatnih stopa već u septembru.

Jutros su najveći dobitnici akcija telekom kompanije SFR, ojačavši 6,7 odsto, nakon što je rivalska francuska firma Altice objavila kako želi pojednostaviti svoju vlasničku strukturu zamjenom svojih akcija za 22,25 odsto SFR-ovih koje još ne posjeduje. Akcija Alticea poskupjela je 4,7 odsto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao je u ponedeljak 0,66 odsto, na 17.037 bodova, najviši nivo u protekla tri mjeseca.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *