Rekordna godina hrvatskog turizma

Dodajte komentar
Dubrovnik

Hrvatsku je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 13 miliona turista koji su ostvarili 75,1 milion noćenja što su rekordni rezultati i znatno bolji od prošle godine, izvijestili su u četvrtak iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na temelju podataka iz sistema eVisitor i eCrew (nautika).

U prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno je u jadranskim županijama odnosno najviše u Istri, 20,7 miliona, koju sa 14,4 miliona slijedi Primorsko-goranska te s 14 miliona noćenja Splitsko-dalmatinska županija.

Među stranim turistima najviše su noćenja uobičajeno ostvarili Njemci, 14,2 miliona, a drugi su takođe uobičajeno Slovenci s 8,4 miliona noćenja. Slijede Austrijanci s 5,7, Italijani s 4,7 te Poljaci s 4,5 miliona noćenja.

Ova sezona je pokazala koliko je važna suradnja javnog i privatnog sektora i kako se u kratkom vremenu mogu postići zaista odlični rezultati koji su, posebno tokom ljeta, nadmašili dosadašnje rekorde. To je nešto na što moraju biti ponosni svi u turističkom sektoru“, poručio je tehnički ministar turizma Anton Kliman.

Naglasio je da su najave za postezonu odlične te da se u skorom razdoblju može očekivati premašivanje prošlogodišnjih 80 miliona noćenja, čime će ova godina biti najbolja turistička godina u samostalnoj Hrvatskoj.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *