Najbogatiji u Firenci iz 1427. najbogatiji su i danas

Dodajte komentar

Šest vjekova to je cijelom svijetu stajalo pred očima, a nitko nije uočio sve dok dvojcu italijanskih ekonomista Guglielma Baronea i Saura Mocettija nije zaintrigiralo da uporede porodice koje su u Firenci bile najbogatije onda s onima danas.

VoxEU objašnjava da to ne bi bilo moguće da prethodno istoričari nisu digitalizovali podatke o porezima iz 1427. godine. Barone i Mocetti potom su prionuli radu i došli do otkrića koje za sobom povlači svu silu posljedica. Najbogatije porodice onda najbogatije su porodice i 600 godina poslije, odnosno danas.

Oni među poreskim obveznicima koji zarađuju najviše danas, bili su na vrhu socioekonomske ljestvice i prije šest vjekova“, zaključili su.

Trag koji su koristili bio je vrlo jednostavan – prezime. Koliko god to negdje drugdje može biti vrlo nepouzdano, u Italiji se pokazalo kao dobitna kombinacija jer su prezimena uglavnom ograničena regionalno i nastavljaju se linearno. Mada i sami priznaju da je sasvim logično da će svaki roditelj nastojati svojoj djeci, potomcima kojeg god koljena, da prenesu nasljedstvo i osiguraju što bolje uslove za život, to što se dogodilo u Firenci ipak je iznenađujuće.

Ispostavilo se da je tih nekoliko porodica uspjelo održati svoj položaj u društvu uprkos vrlo burnoj istoriji tih vjekova. Preživjeli su niz opsada Firence, potom Napoleonova osvajanja, fašističku diktaturu Benita Mussolinija, dva svjetska rata, niz globalnih i regionalnih ekonomskih kriza i promjena ekonomskih sistema u Italiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *