6 pitanja koja se morate zapitati prije nego date otkaz

Dodajte komentar

Mnogi svakog dana razmišljaju o tome kako bi dali otkaz ili ga planiraju dati, te pokrenuti vlastiti posao. No, prije nego odlučite da napustite ‘siguran posao i platu’, nekoliko je stvari o kojima treba dobro razmisliti.

Ovo je šest pitanja koja mora sebi postaviti svako ko želi da da otkaz.:

Imate li dobru ušteđevinu?

Povremeno u medijima čitamo priče o uspješnim preduzetnicima koji su napustili posao bez ikakvog rezervnog plana, ali su uprkos tome postali uspješni. Takvi su primjeri izuzetak. U stvarnosti ukoliko pokrećete vlastiti posao morate biti spremni na mjesece bez zarade i tada će vam zatrebati novac koji ste uštedjeli da bi preživjeli.

Donosi li vam posao kojim se bavite ‘sa strane’ dovoljno novca da platite životne troškove?

Mnogi naprave grešku i daju otkaz na svom stalnom poslu, dok im se ‘posao sa strane’ još uvijek nije uhodao. Najčešća je greška kada se zareda par dobrih mjeseci, pa zbog krive procjene da je ‘posao krenuo’ ljudi napuste stari posao, da bi se kasnije našli u situaciji da s tim poslom ne zarađuju dovoljno za život.

Imate li plan za poslovni rast?

Nije dovoljna samo ideja. Morate imati plan o poslovnom rastu, zaradi, klijentima, gdje, kako i što ćete raditi. Iako vjerovatno nikada nećete imati kompaniju koja će biti među najvećima, svejedno morate imate pravi poslovni plan.

Imate li rezervni plan?

Koliko god vaša ideja bila dobra stvari ne ispadnu uvijek onako kako smo planirali. Ne mora svaka ideja uspjeti i u tom slučaju ćete se opet naći u situaciju da morate raditi nešto drugo.

Ko bi mogao biti egzistencijalno ugrožen ako vaš plan propadne?

Ukoliko imate porodicu ili nekog drugog ko zavisi od vas , propast vašeg plana uticaće i na njih i tada vaši problemi neće biti samo novčani, već će i privatni život početi da vam se raspada.

Možete li preći preko svojih uvjerenja?

Biti preduzetnik znači, barem na početku, pristanak na razne kompromise i činjenicu da neće moći uvijek uraditi  sve onako kako ste zamislili. Ako na to niste spremni, onda vjerovatno niste spremni ni na otkaz.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *