Silicijumska dolina je pronašla novu igračku

Dodajte komentar

Silicijumska dolina je pronašla novu igračku, ali ona nema dugme za lajkovanje.

U žiži novog doba su roboti i vještačka inteligencija, preobražaj za koji mnogi smatraju da će se isplatiti u oblasti industrije ličnih računara ili komercijalnog interneta. Računari su progovorili, oni čuju i vide, a čak su dobili i noge, krila i točkove za neometano kretanje svijetom.

Pomak je nedavno bio očigledan u kalifornijskom prodajnom centru opreme za kuću “Lowe's”, kada je prototip kontrolora inventara, proizvod kompanije “Bossa Nova Robotics” nečujno klizio prolazima i pomoću računarskog vida automatski radio ono što su ljudi vjekovima ručno obavljali.

Robot, sasvim sposoban da se samostalno izmiče od kupaca i izbjegava neočekivane prepreke u prolazima, obavještavao je ljude o svojoj prisutnosti laganim cvrkutom ptica. Dok klizi sredinom reda laganim tempom, u stanju je da prepozna bar-kodove na policama, a koristi i laser kojim utvrđuje kojih artikala nedostaje.

U Silicijumskoj dolini sada ima bar devetnaest kompanija koje dizajniraju bespilotne automobile i kamione, mnogo više od šačice od prije pet godina. Tamo se takođe prodaje najmanje šest vrsta mobilnih robota, uključujući i robotizovane nosače prtljaga i bespilotne letjelice.

Vidjeli smo mali obim ulaganja u robotiku, i odjednom, bum – niklo je desetak kompanija koje osiguravaju velika ulaganja usredsređivanjem na specijalizovane vrste robota“, kaže Martin Hič, izvršni direktor “Bossa Nove”.

Prema izvještajima kompanije za istraživanje tržišta “CB Insights”, ulaganja u preduzeća u razvoju koja se bave vještačkom inteligencijom narasla su sa 145 miliona dolara 2011. godine na 681 milion dolara 2015. godine, što je više od četiri puta. To preduzeće je procijenilo da će nova ulaganja ove godine dostići i 1,2 milijardu dolara, što je za 76 procenata više nego prošle godine.

“Kad god se pojavi nova ideja, Dolina je zgrabi”, kazao je Žen-Sun Hueng, izvršni direktor “Nvidije”, proizvođača čipova osnovanog za proizvodnju grafičkih procesora za industriju video-igara koji se u protekloj godini odlučno okrenuo ka primjenama vještačke inteligencije. “Morate čekati dobru ideju, a ona ne dolazi svaki dan.” “Fejsbuk” koristi vještačku inteligenciju kako bi unaprijedio svoje proizvode. “Gugl” će se uskoro takmičiti sa “Amazonovim” Ehom i “Eplovom” Siri, uređajima zasnovanim na vještačkoj inteligenciji koji kod kuće slušaju, odgovaraju na pitanja i obavljaju elektronske narudžbine.

Automobilska industrija je takođe došla u Dolinu kako bi naučila kako da proizvodi automobile koji mogu da voze umjesto nas – uprkos nedavnim sudarima “Teslinih” vozila koji otvaraju pitanje za koliko će tačno vremena ova tehnologija u potpunosti zamijeniti ljudske vozače.

Ideja o vještačkoj tehnologiji se prvobitno pojavila prethodne decenije u Kanadi, u radu stručnjaka za kognitivnu nauku i računarsku nauku poput Džefrija Hintona, Jošue Bendžija i Jana Lekuna. Njih trojica su pomogli u začetku novog pristupa dubokom učenju, metodu mašinskog učenja koji je veoma efikasan kod izazova prepoznavanja šablona poput vida i govora.

Za Džerija Kaplana, jednog od osnivača dva preduzeća vještačke inteligencije iz osamdesetih godina – to su “Symantec“, koji se sada bavi obezjbeđenjem, i “Teknowledge” koji je na kraju zatvoren – novi polet je zabrinjavajući, jer pokazuje znakove neosnovanog optimizma sličnog onom iz ranijih perioda kada je ova oblast previše obećala a premalo dala.

Ponekad, dok se družim sa entuzijastama vještačke inteligencije ovdje u Dolini, osjećam se kao ateista na skupu jevanđelista“, rekao je on.

Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *