Pregled štampe za 1. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Najveća neto zarada u Crnoj Gori 206.138 eura

Da su pojedine kompanije koje posluju u Crnoj Gori široke ruke i pored ekonomske krize, pokazuju novi podaci Poreske uprave o visini bruto zarada obračunatih od januara do juna ove godine. Najveća obračunata mjesečna zarada sa porezima i doprinosima (bruto), prema zvaničnim podacima Poreske uprave dostavljenim Dnevnim novinama, iznosila je nestvarnih 307.670 eura.

Monstat: Crnu Goru tokom jula posjetilo 452.130 turista

Crnu Goru je u julu posjetilo 452.130 turista, 2,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Crne Gore Monstata.

Radnici Kombinata nijesu htjeli nasilno da uđu u Skupštinu

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić kazao je da protest bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP) nije iskoristio za političku promociju.

Vučinić je rekao da on sa bivšim radnicima KAP-a nije od juče, nego od kada su počeli da protestuju ispred Skupštine.

Neće biti smanjenja penzija, niti povećanja PDV-a

Savjetnik potpredsjednika Vlade i bivši ministar finansija Radoje Zugić gostujući sinoć na Televiziji Crne Gore saopštio je da država ne planira povećanje PDV-a kao ni smanjenje penzija.

Dan

Biće haosa ako ne bude otpremnina

Penzioneri Kombinata aluminijuma proveli su noć na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i tu će ostati sve dok Vlada na današnjoj sjednici ne donese odluku u vezi sa njihovim zahtjevom za isplatu otpremnina.

Manjine odlučuju o DKP-u

Skupština će danas raspravljati o predlogu izvještaja Anketnog odbora u vezi sa prodajom Duvanskog kombinata (DKP), ukoliko većina poslanika podrži predlog dnevnog reda pete vanredne sjednice. Izvještaj Anketnog odbora, u kojem se navodi da je prodaja imovine DKP-a Zetagradnji bila nezakonita, predložio je Aleksandar Damjanović (SNP).

Tužilaštvo da spriječi gradnju na Verigama

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović treba da odgovori građanima Kotora zbog čega devastira Boku kotorsku, koja je pod zaštitom UNESKO, poručio je predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Kotora Vladimir Jokić.

Počinje isplata dividende

Akcionarima kotorske kompanije Napredak počeće danas isplata dividende u iznosu 0,52 centa bruto po akciji, a ukupan iznos opredijeljen za dividendu je milion eura.
Dividenda će za pojedince biti isplaćena preko Crnogorske komercijalne banke, a pravo na isplatu imaju svi akcionari koji su bili vlasnici akcija 28. juna ove godine, kada je i održana skupština akcionara te kompanije.

Pred otkazom 40 radnika

Investitor u Novom duvanskom kombinatu, arapska kompanija BMJ Industris, koju predstavlja Isat Boljević kao predsjednik odbora direktora u NDKP-u, juče nije produžila ugovor o radu jednom radniku. Otpuštanje još 20 radnika očekuje se u narednih desetak dana, kada će, sve je izvjesnije, doći do gašenja jedne linije za proizvodnju cigareta, potvrđeno je “Danu” iz više izvora.

Vijesti

Kontrolisaće i državnu pomoć

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o kontroli državne pomoći, a jedna od najznačajnijih novina biće promjena tijela koje će se baviti kontrolom državne pomoći.

Novac do jula 2017.

Atlas Mont, društvo za upravljanje (DZU) istoimenim zatvorenim investicionim fondom, kojeg kontroliše biznismen Duško Knežević, predložio je nesaglasnim akcionarima da ih isplati u tri rate do polovine naredne godine. Za 137 nesaglasnih akcionara Atlas Mont je do kraja 2015. trebalo da isplati skoro 3,4 miliona eura.

Čekaju sjednicu Vlade i rješenja

Bivši radnici Kombinta aluminijuma u stečaju produžili su juče popodne dnevnu blokadu dvije glavne saobraćajnice na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici i na istom mjestu sinoć zakonačili.

Nagrada za loš učinak

Tvrdnja da EPCG mogu preuzeti i premijerovi najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji ima čvrsto iskustveno, ali i formalno-pravno utemeljenje, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Pobjeda

Opozicija kritikuje Vladu zbog Buk Bijele, a zaboravlja da ju je ona sprijecila

Neshvatljivo je da danas opozicija kritikuje Vladu što nije gradila energetske objekte, među kojima i HE Buk Bijela, kao da zaboravljaju daje Vlada prije više od deset godina, kroz Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare, spriječena od parlamenta (glasovima opozicije) da realizuje ovaj projekat-kazao je za Pobjedu direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodrag Čanović, komentarišući stav poslanika DF Strahinje Bulajića, iznijet u intervjuu Pobjedi, da Vlada zadržava maćehinski odnos prema energetskom sektoru i da u njemu nema strateškog planiranja.

Noćili na ulici čekajući odluku Vlade

Penzioneri Kombinata aluminijuma, koji zahtijevaju isplatu otpremnina, proveli su noć na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred glavnih državnih institucija, blokirajući saobraćaj i čekajući sjednicu Vlade. Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković saopštioje da im se nijuče niko nije zvanično obratio.

CBCG: Nijesmo učestvovali u koruptivnim radnjama

Neistinite su optužbe da je Centralna banka Crne Gore i njeno rukovodstvo učestvovalo u koruptivnim radnjama i na tim osnovama sarađivala sa Hipo Alpe Adria bankom saopšteno je juče nakon sjednice Savjeta ove institucije.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *