Opozvana predsjednica Brazila

Brazilski senat izglasao je opoziv brazilske predsjednice Dilme Rusef zbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, čime je okončana višemjesečna politička kriza koja je paralisala Brazil.

Smjena Rusef je bila očekivana, ali politička borba još nije gotova, prenosi agencija AP. Sada već bivša brazilska predsjednica je oštro kritikovala senatore koji su glasali za njenu smjenu.

Danas je dan kada je 61 muškarac, među kojima se neki terete za korupciju, bacio u vodu 54 miliona brazilskih glasova“, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Potpredsjenik Brazila Mišel Temer, koji je upravljao Brazilom otkad je Rusef suspendovana u maju, položiće zakletvu kako bi u svojstvu predsejdnika, završio njen mandat do 2018. godine.

Dilma Rusel je prva žena predsjednica Brazila. Nekadašnja revolucionarka, zatvorenik u vrijeme vojne hunte, afirmisala se kao ministarka energetike, a zatim i kao šef kabineta predsjednika Lule, tokom čije vladavine je Brazil zabilježio ekonomski rast bez presedana i svrstao se u zemlje koje „najviše obećavaju“.

Agencije

Check Also

CBCG: Broj novoodobrenih kredita u prvih devet mjeseci za 22 % veći nego u istom periodu prošle godine

Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *