Lenovo razvio tablet koji digitalizuje pisanje na običnom papiru (video)

Najnoviji tablet kineskog proizvođača Lenovo “Yoga Book” preko magnetskog polja, koje prati kretanje posebne olovke, digitaliazuje zapise, koje činimo na papirnoj podlozi.

Vjerojatno je u početku malo teško zamisliti kako sve to funkcioniše. Tablet se sastoji od dva dijela, jedan služi kao ekran, drugi kao digitalna tastatura ili površina za pisanje. Na njoj korisnik može direktno pisati priloženom olovkom, a zamjenom uloška u olovci, koji je potrebno kupiti, takođe može pisati po papiru koji se stavlja na pisaći dio tableta.

Taj do visine jednog centimetra emituje elektromagnetske talase i time slijedi kretanje olovke i tako istovremeno digitalizuje sve što korisnik olovkom napiše ili nacrta na papiru. Pritiskom na papir olovka daje signal tabletu, tako da ona zna kada korisnik piše na papiru. Osim toga, elektromagnetno polje puni olovku, tako da nije potreban posebni papir. Slaba strana je u tome što je potrebno, kada se svaki put okrene list papira, pritisnuti tipku na olovci.

Kao što je već rečeno, drugi dio tableta može poslužiti kao osvijetljena digitalna tastatura, koja se pali dugmetom, a na dodir korisnika blago vibrira. U Lenovu pritom navode da će korisnici na njihovoj tastaturi vjerovatno pisati sporije nego u posebno dizajniranim tastaturama za Apple iPad Pro, Microsoft Surface i Samsung Galaxy Tab, ali će na početku moći iz nje istisnuti 40-60 riječi u minutu, a kasnije još više.

U Lenovu usprkos nekim nedostacima, vjeruju da će novi proizvod privući najviše akademsku i studentsku populaciju između 13 i 25 godina starosti, a osim toga ciljaju na blogere, privrednike i ljude u kreativnim profesijama.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *