Kraj fantazije o Milenijum centru: Mijenja se DUP „Kasarna Morača“ (foto)

Dodajte komentar

Glavni grad pokrenuo je postupak izmjene i dopune Urbanističkog projekta „Kasarna Morača“. Izmjenama i dopunama plana, obuhvaćeno je područje površine 12,2 hektara na kome se nekada nalazila kasarna “Morača“.

Na tom području bivša lokalna samouprava je, prije osam godina, na bazi privatno-javnog partnerstva, bila planirala izgradnju ekskluzivnog kompleksa „Milenijum siti centar“ vrijednog 250 miliona eura, ali od toga nije bilo ništa.

U Odluci o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Kasarna Morača“, je navedeno da je za izradu dokumenta potrebno 25.000 eura, a trebao bi da bude predstavljen do kraja godine.U inicijativi za izmjenu je navedeno da PUP-om Glavnog grada predmetni planski dokument predviđen za reviziju, jer po važećem planu iz 2007. godine nije ništa realizovano od planiranih sadržaja, piše portal Analitika.

1

Preduzeće „A Nekretnine“, koje je formalno podnijelo inicijativu Glavnom gradu, je navelo da je planskim rješenjem potrebno razraditi ovu lokaciju nudeći bolja rješenja, formirajući veličinom pogodnije parcele, a poštujući vlasničku strukturu.

2

Glavni Grad je prije osam godina raspisao dva tendera za izgradnju „Milenijum siti centra” na obali Morače u Podgorici, koji je trebalo da košta oko 250 miliona eura, ali oba nijesu uspjela. Od devet kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju, ponudu je dostavio samo HLT fond, dok je najozbiljniji kandidat na tenderu, bio mađarski gigant „Trigranit”, odustao od trke za izgradnju kompleksa zbog visoke cijene zemljišta od hiljadu eura za kvadrat.

kasarna

Prema megalomanskom planu tadašnje uprave Glavnog grada, kompleks na obali Morače trebao je da ima multifunkcionalnu dvoranu, sa savremeno dizajniranom scenom, hotel visoke kategorije, tržni centar, poslovne objekte i brojne zelene površine, a trebao je da sadrži više od 1.800 parking mjesta. Nakon početka velike ekonomske krize krajem 2008. godine, o preojektu je prestalo da se priča.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *