Uskoro novi predsjednik Udruženja banaka, ko su kandidati?

1 komentar

Prvi i dosad jedini generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Mirko Radonjić sprema se za penziju, ali se sprema i mnogo ozbiljnija utakmica za njegovog nasljednika, nego što se očekivalo.

Pitanje izbora otvoreno je na julskoj sjednici Upravnog odbora UBCG. Tada je dogovoreno da se do početka septembra obave konsultacije i da banke (već ih je petnaest) predlože kandidate.

U ranoj fazi neformalnih konsultacija, prema saznanjima portala Antena M, jedna od ideja bila je da Radonjića treba da naslijedi neko „iz kuće“, čovjek sposoban da prepozna zajednički interes kompletnog bankarskog sektora. Novoga „genseka“ Udruženja banaka, uz ostalo, dočekaće obaveza da ozbiljno učestvuje u izradi novog Zakona o bankama, koji treba upodobiti sa regulativom EU.

Nekadašnji predsjednik Upravnog odbora UBCG Esad Zaimović (aktuelni predsjednik Darko Radunović iz objektivnih razloga nije bio u prilici da govori za portal) potvrdio je da je tema izbora novoga „genseka“ otvorena, da želi izbor najboljeg kandidata, koji bi radio u interesu svih banaka i, pogotovo, da se izbjegne bilo kakva politizacija cijele priče.

Tom „opisu“ sasvim odgovara Nebojša Đoković, dugogodišnji prvi Radonjićev saradnik, savjetnik u Udruženju banaka. Đokovića je 17. avgusta zvanično i predložila “Azmont banka”. Nezvanično, Đoković ima podršku još nekih banaka. Kao ozbiljan kandidat, navodno čak blagi favorit za Radonjićevog nasljednika, viđen je i Bratislav Pejaković. Njega bi formalno mogla predložiti bilo koja od banaka koje ga podržavaju, a očekuje se da to uradi “Prva banka CG”, u kojoj je godinama bio na visokim pozicijama.

Obojica kandidata imaju zavidne biografije i nesporan ugled u bankarskom sektoru.

Posljednjih dana, međutim, ispostavilo se da će se za fotelju generalnog sekretara Udruženja banaka CG trčati utroje! Na adrese čelnika gotovo svih banaka zakucali su lobisti iz političko-medijskog miljea, agitujući za Ljubišu Krgovića! Prema saznanjima portala, uz očekivanu podršku „Lovćen banke“, čovjek iz Mojkovca mogao bi, zasad, da računa i na glas “NLB”.

Gospodin Zaimović potvrdio je za Antenu M da zna za kandidature Pejakovića i Đokovića i dodao da nema ništa zvanično o Krgovićevoj.

Ovo je strukovno udruženje, volio bih da genaralnog sekretara izaberemo jednoglasno i, ponavljam, da izbjegnemo bilo kakvu politizaciju“ – izričit je bivši predsjednik UO UBCG i glavni izvršni direktor “Hipotekarne banke”.

U korist izbora nekadašnjeg guvernera Centralne banke Crne Gore ponajviše govori upravo ta visoka funkcija, referenca kakvu njegovi konkurenti nemaju. No, Krgovićeva „ahilova peta“ je njegov otvoreni politički angažman u GP URA, zbog kojeg bi eventualni izbor bivšeg guvernera CBCG mogao biti doživljen kao predizborna podrška bankara tom političkom subjektu.

Imajući u vidu poslovne uzuse u bankarskom sektoru, a jedan od njih je izbjegavanje rizika od političkog etiketiranja, teško je očekivati da kampanja za Krgovića urodi njegovim dolaskom na funkciju generalnog sekretara. Funkciju koja je, u poređenju sa guvernerskom zaista očigledan pad „sa konja…“, što kod mnogih bankara pojačava sumnje da su motivi kandidature Krgovića, zapravo, prvenstveno politički.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *