Pregled štampe za 31. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Dnevne novine

Krenuli u Skupštinu, suzavac ih zaustavio

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijeci vaju isplatu otpremnina, juče su, predvođeni poslanikom DF Jankom Vučinićem, pokušali o da nasilno uđu u zgradu Skupštine, u čemu ih je spriječila policija. Povodom ovog događaja Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet, a policiji je naloženo da u što kraćem roku dostavi prikupljene dokaze kako bi se utvrdilo da li u jučerašnjem postupanju bivših radnika ima elemenata krivičnog djela.

Monstat: Prosječna zarada izbosila 501 euro

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je iznosila 501 euro i bila je 0,2 odsto manja nego u junu.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 5,3 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila 4,4 odsto veća.

Infofest 25. septembra

Festival informatičkih dostignuća Infofest, pod sloganom Čudesni ključ, biće održan od 25. septembra do 1. oktobra u hotelu Avala&Villas u Budvi.

Sjutra u podne konačna odluka o švajcarcima

Crnogorski poslanici izjasniće se sjutra u podne o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, a raspravu o ovom rješenju, koje je podnijela grupa parlamentaraca, završili su juče.

Dan

Ovo je policijski puč

Penzioneri Kombinata aluminijuma, njih desetak, završilo je u Hitnoj pomoći nakon što ih je policijac u civilu suzavcem spriječio da uđu u Skupštinu. Umjesto otpremnina, bivše zaposlene u KAP-u, koji su od marta protestovali, ispred Skupštine dočekali su suzavci i dupli kordon naoružanih policajaca.

Stop nezakonitom tenderu

Plaža u Buljarici, druga po veličini na primorju, tenderski se oduzima jednoj generaciji na 90 godina, saošptio je član Otpora beznađu Boško Čarmak.
– Vrijeme je da ljetujemo u Grčkoj ili Turskoj, Tunisu ili Egiptu, Hrvatskoj ili Bugarskoj, ili u balkanskom Monte Karlu, kao gosti stranaca, robovi Vlade, partije, režima ili diktature, naveo je Čarmak u saopštenju.

Sebi povećali plate, za penzionere ne brinu

Poslanici juče nijesu usvojili dnevni red vanredne sjednice Parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Predlogu dopune Zakona o PIO. Izmjene i dopune preddožio je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Pobjeda

EPCG, KAP, rudnike i Željezaru vratiti državi

Elektroprivreda mora da bude u državnom vlasništvu. I ne samo to preduzeće, već i Rudnik uglja, Kombinat aluminijuma, Rudnici boksita i Željezara Nikšić. To je i stav DF-a i NSD-a. Neophodno je da se formira energetsko-metalurški konzorcijum u državnom vlasništvu kao uslov za pokretanje i ozdravljenje uništene privrede kazao je u intervjuu Pobjedi poslanik DF dr Strahinja Bulajić.

Prosječna julska plata 501 euro

Prosječna julska zarada bez poreza i doprinosa iznosila je 501 euro i bila je 0,2 odsto manja nego u junu. Prosječna bruto zarada u julu je iznosila 754 eura.

Vijesti

Neka kaže ko su kumovi i rođaci

Ministarstvo ekonomije reagovalo je na tvrdnje doskorašnjeg člana borda EPCG po leks specijalisu Dejana Mijovića objavljene u jučerašnjem broju Vijesti, u tekstu pod naslovom “Mijović: EPCG za rođake i kumove”.

Sprej zaustavio bivše kapovce

Bivši radnici Kombinata aluminijuma, njih desetak i nekoliko policajaca lakše su juče povrijeđeni ispred Skupštine nakon što je pripadnik policijskog obezbjeđenja Skupštine u civilu upotrijebio sprej da bi spriječio idazak oko 100 penzionera KAP-a u zgradu parlamenta.

Usvajanje neizvjesno zbog amandmana DPS-a

Amandmani DPS-a na izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure nijesu prihvatljivi korisnicima kredita, zbog čega je i dalje neizvjesno hoće li taj predlog dobiti zeleno svjetlo u parlamentu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *