Klarkson: 10 najgorih automobila iz prethodne godine

Dodajte komentar

Nakon liste deset najboljih automobila koje je imao priliku da isproba u posljednjih godinu dana, Džeremi Klarkson objavio je i spisak modela koji mu se iz nekog razloga nisu dopali.

Bivši voditelj emisije Top Gear poznat je po tome da o automobilima često presuđuje iracionalno i na osnovu samo njemu važnih kriterijuma. Neki ga cijene upravo zbog prenaglašene subjektivnosti i cinizma, dok mu drugi to zamjeraju.

U svom stilu, nastavio je da ocjenjuje automobile koje je vozio u prethodnih godinu dana, a red je došao na one koji mu se nisu svidjeli. Lista nije sastavljena po posebnom rasporedu, a na njoj se nalaze sljedeći modeli:

Vauxhall/Opel Astra SRi NAV

“Auto je crvene boje, ima turbo i bio bi dobar samo onom kome je za prevoz potrebno nešto sa 4 točka i sjedištem.”

Klarkson je međutim priznao da auto nije ni vozio jer mu je tokom vikenda kada je trebalo da ga testira, neplanirano dopao šaka Aston Martin Vanquish Volante, pa nije bilo dileme u koji će od ta dva modela da sjedne.

Infiniti Q30 Premium Tech

“Dizelaš od 2.2 litra koji pogoni Q30 nije veliki potrošač, što je dobro. Ali zato ispušta zvuke kao prehlađeni rječni brod. Toliko je glasan, da bi trebalo da ga isporučuju sa tehnologijom za poništavanje zvuka.”

“U stvari, milslim da je zadatak ovog motora da pretvara dizel gorivo – u buku.”

Škoda Superb SE L Executive

“Dugo nisam mogao da smislim šta da napišem o ovom automobilu. Najprije sam htio da kažem kako je Superb jeftinija verzija Volkswagena Passat, jer to u suštini i jeste. Ali, koga uopšte zanima Passat.”

“Vozio sam Superb jednog jutra auto-putem prepunim automobila kao što je ova Škoda. I svi su imali isti problem – bili su prosječni. Superb ima onoliko duše koliko i običan frižider. To je ona vrsta automobila koja se kupuje na metar: Dobar dan! Želio bih jedan auto od pet metara, moliću lijepo.”

Zenos E10 S

“Ovaj asketski opremljen sportski automobil – baz vrata, bez prozora, bez krova, bez patosnica – pripada trkačkoj stazi. Na običnim putevima, gdje sam ga najviše i vozio, buka motora zabavna je otprilike samo jedan minut.”

“U vožnji je previše nemiran i sklon zanošenju, usljed nedostatka elektronske asistencije. A onda, tu su i te kočnice: prednji točkovi imaju tendenciju blokiranja. Naravno, sistem protiv blokiranja lako bi riješio problem. Ali kvaka je u tome što je suština Zenosa da je riječ o automobilu bez takvih pomagala. Zanimljivo ga je gledati na televiziji, sa kauča u dnevnoj sobi, kada ga neko drugi vozi, ali nije zabavno kada u njemu nekontrolisano jurite ka drvetu pored puta.”

Renault Kadjar dCi 130 Signature Nav

“Izgleda da su sva druga moguća imena već potrošena, pa su ovaj auto nazvali Kadjar. Jer, ko još žudi za tim da posjeduje vozilo koje se zove Kadjar.”

“Renault Kadjar je tip automobila koji nikad nećete vidjeti u nekom od filmova Fast and Furious. On nikad neće biti jedna od opcija u igrici Forza Motorsport, niti će se naći na posteru u spavaćoj sobi.”

BMW X1 xDrive25d (1. generacija)

“BMW je marka koja zaista pruža osjećaj da vozite njemački auto. Izuzetak je ovaj stari, užasni X1. Stiče se utisak da inženjeri, po mom mišljenju sasvim opravdano, uopšte i nisu htjeli da naprave takozvani krosover, jer auto izgleda kao mješalica za beton. Na žalost tvrdokornih fanova BMW-a, X1 je doživio komercijalni uspjeh, pa je kompanija odlučila da napravi i drugu generaciju ovog modela.”

“Kada se sve uzme u obzir, ipak to i nije tako loš auto – ne kvari se svaki čas i neće da eksplodira u vožnji. Da je riječ o modelu firme Kia, ili nekog od uvrnutih kineskih proizvođača automobila, rekao bih ‘baš je fin’.”

Seat Leon X-Perience SE Technology

“Otkako sam pre 31 godinu počeo da testiram automobile, nikada nisam vozio Seat. Nisu mi ga nikad nudili, a ja ga nisam tražio, jer stvarno nisam vidio poentu u tome.”

“Ako ne računamo veoma stilizovane i atraktivne spoljne retrovizore, Leon koji su nam poslali na test mogao bi se opisati kao neopisiva gomila otpada od metala, stakla i plastike, kakva nije viđena još od mobilnog telefona Microsoft Kin. Povrh toga, bio je braon boje. Seat je pokušao da je nazove ‘avanturistička braon’, ali takvo nešto ne postoji.”

“Na kraju, zahvalan sam Seatu što mi je dopustio da provozam ovaj model jer je učvrstio mišljenje koje sam ranije imao o njegovim automobilima. Oni su gubljenje vremena.”

Nissan GT-R Track Edition

“Izbegavam da za neki automobil kažem da je opasan jer je takav izraz, pravno gledano, ‘minsko polje’, ali ovaj GT-R je veoma blizu toj definiciji. Za sat vremena vožnje, dvaput sam se gotovo slupao, zbog naglih i neočekivanih promjena pravca kretanja.”

“Probajte da pređete u njemu preko nekog šahta i dobićete predstavu o tome kakav je osjećaj doživeti avionsku nesreću. Osjetićete kako se vrh vašeg kičmenog stuba odbija od unutrašnjosti vaše lobanje.”

“Inače, standardni Nissan GT-R je odličan automobil, jedan od najboljih na svijetu. Pa ipak, ova grozota od verzije za trkačku stazu je užasna i prilično beskorisna.”

VW Scirocco 2.0 TDI

“Ljubav koju gajim prema automobilima datira od mog rođenja, ali je zacementirana onog trenutka kada sam nabavio svoj prvi automobil – originalni Volkswagen Scirocco. Da budem iskren, u početku uopšte nisam želio da probam novi Scirocco. Znate kako to ide, imali ste sa nekim lijepu jednogodišnju vezu prije nekih 35 godina. Sada ste se ponovo pronašli zahvaljujući Fejsbuku. Ispostavilo se da se ona u međuvremenu pretvorila u losa. Nikome to nije potrebno u životu. Bolje je da ljubav iz prošlosti ostane sačuvana u sjećanju.”

Hyundai i800

“Hyundai i800 je gori od parazita u dječijem oku… radije bih namazao leđa Džejmsa Meja kremom za sunčanje, nego što bih ponovo vozio ovaj automobil.”

“Dosadan je! Hyundai zna kako se pravi pristojan auto, ali ovog puta je izabrao da napravi jedan koji je baš dosadan, spor, ružan i grozan. Ne bih ponovo ušao u njega čak i ako je je tri sata ujutru i pljušti kiša, a jedino što želim je da se dokopam kuće. Radije bih prespavao na klupi i razbolio se.”

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *