Evropske berze na najvišim nivoima

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu su cijene akcija vodećih evropskih firmi dostigle nove najviše nivoe u protekle dvije nedjelje, najviše zahvaljujući dobitnicima akcija poput nejmačke banke Commerzbank i francuskog konglomerata Bouyguesa koji su nadoknadili pad cena akcija u rudarskom sektoru.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je u plusu 0,3 odsto i na putu je drugog uzastopnog mjesečnog dobitka. U jednom trenutku zabilježio je i novi najviši nivo u dvije nedjelje od 345,98 bodova.

Indeks pariske berze CAC bio je najveći dobitnik, ojačavši za 0,5 odsto i u 12,00 sati je iznosio 4.480 bodova. Londonski Ftse i frankfurtski DAX skliznuli za 0,04 odnosno 0,19 odsto, na 6.818 odnosno 10.637 bodova.

Akcija njemačkog Commerzbanka bila je najveći pojedinačni dobitnik, sa skokom cijene od 4,5 odsto, nakon što su u njemačkom listu Manager Magazinu objavili da je Deutsche Bank razmatrao mogućnost povezivanja s Commerzbankom. Akcije njemačkog bankarsog diva Deutsche Banka ojačale su 3,7 odsto.

Od dobitnika u finansijskom sektoru izdvaja se još akcija holandskog osiguravaoca Aegona, sa skokom cijene od pet odsto.

Među značajnijim dobitnicima bio je i francuski konglomerat Bouygues, prisutan u čitavom nizu aktivnosti u rasponu od građevine do medija, a čije su akcije skočile četiri odsto nakon što su imenovana dva nova zamjenika izvršnih direktora. Takođe, ponovo su poručili da će istrajati na poboljšanju profitabilnosti u ovoj godini i izvijestili da su njihovu polugodišnju dobit poduprli poboljšani rezultati u dijelu poslovanja s telekomunikacijama.

S druge strane, rudarske akcije bile su pod pritiskom pada cijena kovina pa je odgovarajući evropski indeks akcija u sektoru osnovnih resursa bio u minusu za 1,1 odsto. Akcije vodećih rudarskih kompanija, Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta pojeftinile su u rasponu od 1,5 do 2,4 odsto.

Najveći pojedinačni gubitnik bio je britanski distributer građevinskog materijala Grafton, s padom cijene akcija od 6,4 odsto, a nakon što je objavio rezultate poslovanja za prvo polugodište i izvijestio da je potražnja u Velikoj Britaniji uglavnom stagnirala nakon britanske referendumske odluke o napuštanju Evropske unije.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *