Reforma javne uprave koštaće 8,8 miliona: Višku službenika 2,4 miliona

Dodajte komentar

Za reformu javne uprave od ove do 2020, godine planirano je da se potroši 8,88 miliona eura. Od te sume 2,4 miliona usmjeriće se na otpremnine zaposlenih, definisano je Vladinom Strategijom za reformu javne uprave od 2016. do 2020. godine koja je usvojena krajem jula.

Kako se navodi, cilj reformskih aktivnosti do 2020. godine je stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad.

Planirano je da se od 8,88 miliona koliko je potrebno za sprovodenje Strategije, 2,2 miliona obezbijedi kroz potencijalnu donatorsku pomoć, dok je 4,26 miliona namijenjeno za aktivnosti državnih organa.

Novac planiran za državne organe ne predstavlja trajno uvećanje budžeta za taj iznos već troškove implementacije aktivnosti. Ukupni troškovi primjene strategije predstavljaju 1,2 odsto ukupnih godišnjih troškova za funkcionisanje organa na koje se Strategija odnosi. Samim tim finansijska i fiskalna održivost je obezbijedena”, navedeno je u dokumentu.

Ako se, kako se dodaje, za aktivnosti planirane Strategijom obezbijede donatorska sredstva, ad hoc troškovi njene primjene će iznositi 0,9 odsto tekućih godišnih rashoda organa koji će je sprovoditi.

Za sprovodenje Strategije zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Svi državni organi koji su uključeni u taj posao o realizaciji pojedinačnih ciljeva izvještavaće MUP i dostavljati mu potrebne podatke.

Strategijom je definisano da se formira Savjet za reformu javne uprave kojim će rukovoditi potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku. U Savjetu će biti predstavnici ključnih institucija za sprovodenje reforme javne uprave (ministri unutrašnjih poslova, finansija, vanjsldh poslova i evropskih integracija, za informaciono društvo i telekomunikacje, predstavnik Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici Zajednice opština i pojedinih opština i Uprave za kadrove).

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *