Klimatske promjene prepoloviće plantaže kafe

Klimatske promjene mogle bi ostaviti gorak ukus u ustima kafopija, sugeriše se u australijskom klimatskom izvještaju objavljenom u ponedjeljak, jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti područje pogodno za uzgoj kafovca.

To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 miliona ljudi koji žive od industrije kafe, među kojima su neke od najsiromašnijih svjetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sydneyju.

Rast temperatura i ekstremno vrijeme poput obilnih kiša smanjiće za 50 posto površine pogodne za uzgoj kafe, istodobno smanjiti njen kvalitet i povećati cijenu za potrošače”, kaže se u izvještaju.

Dio uzgajivača će ostati bez prihoda, a potrošači će se suočiti s nestašicama, višom cijenom i lošijom aromom”, rekao je šef instituta John Connor.

Klimatske promjene već sada utiču na uzgajivače u dijelovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kafe jedna od ključnih ekonomskih grana. Sve je više bolesti i nametnika na plantažama, što utiče na prinos i kvalitet.

Industrija kafe globalno vrijedi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šalica kafe dnevno se popije u svijetu, a proizvodnja se utrostručila se u posljednjih 50 godina.

Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kafe mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promjenama.

Njihov svijet je ugrožen”, rekao je Connor.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.