Šuškavčević: Tržište kapitala na aparatima

Dodajte komentar

Crnogorsko tržište kapitala je, nažalost, na aparatima za održavanje života, i jedva možemo reći da postoji, kazao je “Danu” izvršni direktor društva za upravljanje fondom Trend, Baterflaj finans, Nedeljko Šuškavčević, u vezi sa ocjenom ukupnog stanja na tržištu kapitala.

Imamo relativno dobru infrastukturu, ali da se školski izrazim berza je ogledalo privrede. Kod nas je očigledan taj školski primjer iz kojeg može mnogo da se nauči. Nemamo toliko dobrih kompanija čije akcije su atraktivne za investicije, pa je to i glavni razlog ovakvog stanja na domaćem tržištu kapitala. Svijest o korporativnom upravljanju je na sve većem nivou, međutim kod ovakvog stanja ekonomije u zemlji to je nedovoljno. Na prstima jedne ruke možemo nabrojati koje su to akcije u koje vrijedi investirati. Stoga ne čudi činjenica da u poslednje vrijeme na Montenegroberzi imamo svega nekoliko transakcija dnevno, rekao je on.

Po riječima Šuškavčevića, shodno Zakonu o investicionim fondovima pred istekom je dvogodišnji period predviđen za transformaciju fonda.

Saglasnost na program transformacije FZU Trend dobili smo 18. septembra 2014, tako da je 18. septembar 2016. referentni datum za završetak procesa transformacije. Sam izlazak iz transformacije nije fiksiran za pomenuti datum, već je u pitanju datum za koji su vezane određene procedure koje definišu izlazak fonda iz procesa transformacije. Kroz proces transformacije FZU Trend je transformisan u Otvoreni fond Trend i Zatvoreni fond Trend – kazao je Šuškavčević.

Kako je istakao, što se tiče zatvorenog fonda pripremljen je program razvoja fonda, koji će akcionarima biti predstavljen na skupštini akcionara, koja će biti sazvana uskoro.

Siguran sam da će akcionari podržati predloženi program te na taj način društvu za upravljanje Baterflaj finans dati mandat za dalji razvoj fonda. U portfelju fonda se nalaze HTP Trend Korali iz Sutomora, PLC Morača (nekadašnji Titeks), Trend invest, kao i zemljište na Velikoj plaži u Ulcinju. Predložićemo razvoj fonda kroz razvoj pojedinih subjekata u portfelju fonda, na način koji će najbolje valorizovati potencijale imovine. Od prethodne uprave fonda naslijedili smo kreditni dug prema Heta aset rezolušn iz Beča. Postojala su dva kredita, i to jedan Trend Korala, a drugi je direktan dug fonda. Kredit Trend Korala smo u potpunosti izmirili, a radimo na tome da što prije izmirimo i dug fonda, kako bi imovina akcionara bila neopterećena. Kroz razvoj imovine fonda i njenu pravilnu valorizaciju, prihodi fonda će biti redovniji, te ćemo raditi na stvaranju uslova za isplatu dividende akcionarima u što skorije vrijeme, naveo je on.

Vlasnici investicionih jedinica Otvorenog fonda, kako je pojasnio, u ovom trenutku prilikom prodaje istih plaćaju i proviziju od 10 odsto za izlazak iz fonda, a vrijednost investicione jedinice po kojoj se vrši otkup računa se za period od 90 dana prije datuma izlaska, u prethodno utvrđenim obračunskim periodima. Nakon izlaska iz transformacije, kako je kazao, iznos provizije će biti značajno umanjen, a obračunski period od 90 dana više neće postojati.

Neto vrijednost imovine ZIF Trend je oko 12 miliona eura, dok je neto vrijednost imovine OIF oko 10 miliona.

Osim redovne trgovine akcijama iz portfelja OIF, na prodaji je i dio imovine iz portfelja Zatvorenog fonda. Na nedavno održanoj skupštini akcionara donijeta je odluka o prodaji nekretnina iz portfelja fonda. U ovom trenutku na prodaju je ponuđeno zemljište u Ulcinju površine 160.000 kvadratnih metara, koje se nalazi na tri atraktivne lokacije, ispod magistrale u zaleđu Velike plaže. Najveći plac od 77.000 kvadrata je pored same magistrale i u neposrednoj blizini centra grada. Druge dvije parcele su bliže plaži, a sve tri parcele imaju odlične prilazne puteve i atraktivne su za buduću gradnju, shodno prostornim planovima čije usvajanje se očekuje uskoro. Druga nekretnina se nalazi u Beranama, i to u okviru ski-centra Lokve u vikend naselju, a njena površina je 2.500 kvadrata. Treća nekretnina od 33.000 kvadrata je u vlasništvu Trend investa, koji je stopostotno vlasništvo Zatvorenog fonda, i nalazi se u blizini Zagreba. Prema DUP-u za to područje predviđena je izgradnja stambeno-poslovnih objekata neto površine 17.700 kvadratnih metara, kazao je Šuškavčević, ističući da je moguća parcelizacija, prema potrebama kupca, tako da će konačna cijena biti formirana u skladu sa pomenutim detaljima.

Fond, kako je kazao, trenutno broji oko 9,3 hiljada akcionara, a akcije Trenda su, tvrdi, jedne od najtrgovanijih akcija na berzi. Po njegovim riječima, pred pravosudnim organima je aktuelno nekoliko sporova koji se vode između bivše i trenutne uprave fonda, od kojih, kako je kazao, “ne drhte.

Čak i kada bi svi sporovi bili riješeni u korist bivše uprave, što je nemoguće, upravljanje fondom ne bi bilo narušeno, kao ni imovina akcionara. S druge strane i mi smo podnijeli nekoliko krivičnih prijava protiv prethodne uprave, uz relevantne dokaze, te se nadamo da će se revnosnim anagžovanjem pravosudnih organa određena lica konačno suočiti sa pravdom, zaključio je on.

U vrijeme buma nerealne cijene

Na pitanje da prokomentariše to što je vrijednost imovine fondova značajno umanjena u odnosu na period takozvanog investicionog buma, Šuškavčević je kazao da su u vrijeme buma sve cijene na berzi bili nerealne, precijenjene, te da se trgovalo stihijski, bez analiza i sagledavanja realnih stanja u kompanijama.

To viši liči na trgovinu finansijskih instrumenata, odnosno virtuelnih hartija bez realno utemeljene vrijednosti, nego na tržište akcija. Zato je i došlo do pucanja balona i kraha tržišta kapitala, što je razlog za mnoge bankrote koji su se desili. Trenutno stanje je odraz realne vrijednosti, i investitori su veoma oprezni i dobro obaviješteni. Nad uporedimo stanje u kompanijama i dobru obaviještenost investitora, analitičke rezultate sa prometom na berzi, onda vidimo da je stanje u našoj privredi, blago rečeno, alarmantno, naveo je on.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *